
 

 

 

 

November 25, 2013 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

Gastón Oría 

La Dorita, LLC 

2313 Main Street 

Sharpsburg, PA 15215 

 Re: La Dorita Dulce de Leche Liqueur 
 

Dear Mr. Oría:  

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent on September 26, 2013, wherein you 

advise that local restaurants are willing to offer their customers a free shot of La 

Dolcita Dulce de Leche Liqueur (“the liqueur”), for which you have a vendor’s 

permit, but the restaurants complain that the cost of the liqueur is too high for them to 

give it away with free shots.  You ask if it is possible for you to match whatever they 

buy, and give them a bottle for free.  You would also provide the restaurants with 

some marketing materials, advising interested customers that the liqueur is available 

at the local wine and spirits store.  

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that the liqueur 

is distilled and bottled by Pennsylvania Pure Distilleries, LLC, which holds Limited 

Distillery License No. AL-164 (LID 59324) for the premises located at 1101 William 

Flynn Highway, Glenshaw, Pennsylvania.  Board records also indicate that you are 

the Manager for La Dorita, LLC, which holds Importer License No. I-861 (LID 

66960) for the premises located at 211 Harrow Drive, Blawnox, Pennsylvania.  

 

OPINION:  The holder of an importer license is considered a licensed vendor and may 

employ agents to promote sales in Pennsylvania.  [40 Pa. Code § 13.71].  “Agent” is 

defined as an individual employed by a licensed vendor to promote the sale of liquor 

through state liquor stores.  [Id.].  Agents enjoy the following privileges as set forth in 

section 13.73 of the Board’s Regulations: 

 

(a) Agents may advertise and promote the sale of stock merchandise 

by ‘‘missionary work’’ of only those brands sold to the Board by 

the vendor by whom the agents are employed.  

(b) Agents may solicit orders from retail purchasers for stock 

merchandise or gift certificates for the merchandise.  
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(c) Agents may solicit from licensees or other persons, orders for 

those brands of liquor which have been listed with the Special 

Liquor Purchase Division by the vendors by whom the agents are 

employed. Special orders obtained by vendors’ agents shall be 

filed with one of the State Liquor Stores as required in this 

subchapter.  

(d) Agents may solicit from licensees or other persons, orders for 

those brands of liquor which have been designated by the Board 

as luxury items.  Orders for luxury items obtained by vendors’ 

agents shall be filed with one of the State Liquor Stores as 

required in this subchapter. 

 

[40 Pa. Code § 13.73].   

 

Nothing in the above regulation allows for an agent to purchase or otherwise discount 

the cost of the liquor the agent is promoting.  Indeed, such a practice would conflict 

with section 13.51 of the Board’s Regulations, which prohibits a manufacturer or 

licensee from giving anything of value, directly or indirectly to another licensee of a 

different class.  [40 Pa. Code § 13.51(a)]. 

 

There is an exception in section 13.51(e), however, which provides that the 

“sponsorship of a tasting upon a licensed premises will not be considered giving or 

accepting a thing of value.”  [40 Pa. Code § 13.51(e)].  A sponsor of a tasting event 

may be any licensed vendor, importer, distributor, importing distributor or 

manufacturer or its agent or employee who is twenty-one (21) years of age or older.  

[40 Pa. Code § 13.201].  The Board’s Regulations provide the following details about 

tasting events: 

 

(a) Tastings may be conducted by sponsors upon licensed or 

unlicensed premises.  

(b) Sponsors conducting a tasting event shall adhere to the following 

requirements:  

(1) Products used shall be legally procured and properly 

registered and taxes on the products shall be paid.  

(2) Purchase requirements may not be associated with the 

tasting.  

(3) Products offered will not exceed a standard size alcoholic 

beverage for that product. For example, if wine is offered, 

each glass of each wine offered to a participant will not 

exceed 4 ounces in volume.  A tasting event comparing a 
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brand of Chardonnay from California to a brand of 

Chardonnay from France would allow the participant to 

receive one 4-ounce glass of each Chardonnay. 

 

[40 Pa. Code § 13.211]. 

 

Therefore, in lieu of providing restaurant licensees with bottles of the liqueur at a 

reduced cost or at no cost, you may, in the alternative, hold tasting events at such 

locations to introduce your product to the local community.  

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 
 

Very truly yours,  

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, 

         Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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