
 

 

November 22, 2013 Telephone: (717) 783-9454 

 FAX: (717) 787-8820 

 

 

Theodore J. Zeller, III, Esquire 

Morris McLaughlin & Marcus, P.A. 

The Paragon Centre, Suite 300 

1611 Pond Road 

Allentown, PA 18104-2258 

 

          RE:   The Old Dock Street Brewery, LLC 

 

Dear Attorney Zeller: 

  

ISSUE:  This office is in receipt of your letter dated October 11, 2013 wherein you 

request an advisory opinion on behalf of your client, The Old Dock Street 

Brewery, LLC (“Dock Street”).  By way of background, you indicate the 

following: 

 

Dock Street’s approved location under its current license is 701 S. 50th 

Street, Philadelphia, PA 19143 (“Existing Location”). 

 

The majority owner of Dock Street intends to organize an entity with 

substantially similar ownership structure to Dock Street and apply for 

a limited distillery license, type AL, pursuant to § 5-505.4(b)(1) of the 

[Liquor] Code (“Limited Distillery”).  This new entity (hereinafter 

“NewCo”) intends for the primary location of the Limited Distillery to 

be operated at a location other than the Existing Location because the 

Existing Location may not have the space capacity for the Limited 

Distillery’s production requirements. 

 

Pursuant to § 5-505.4(b)(2)(i), the holder of a Limited Distillery 

license may, separately or in conjunction with another Limited 

Distillery license, sell bottled liquors produced by the distillery at no 

more than two (2) Board-approved locations other than the licensed 

premises, with no bottling or production requirement at those  
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additional Board-approved locations and under such conditions and 

regulations as the Board may enforce.  These other locations may sell 

distilled liquors to the Board, individuals and to entities licensed by 

the Board.  These new distillery laws appear somewhat modeled after 

limited winery laws but there is a lack of clarity how these new laws 

operate in conjunction with the limited winery and malt beverage 

manufacturing laws.   

  

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate 

that Dock Street holds Manufacturer Malt Beverages License No. G-387 (LID 

57013) and Brewery Pub License No. GP-387 (LID 57014) for premises located at 

701 South 50th Street, Philadelphia, Pennsylvania.  

 

OPINION:  Based on foregoing, you pose three (3) questions.  Those questions 

will be addressed in the order presented. 
 

(1) If NewCo applies for and is licensed as a Limited Distillery, can the Existing 

Location be licensed as secondary location of the Limited Distillery pursuant 

to § 5-505.4(b)(2)(i) for off-premises sales and/or on-premise sales? 

 

Yes.  The secondary location may be co-located at the Existing Location.  

Although the general rule in section 438(c) of the Liquor Code is that no person 

shall possess more than one (1) class of license, there is nothing in the Liquor Code 

or Board’s Regulations prohibiting an entity from holding multiple licenses, 

provided such licenses are of the same class.  [47 P.S. § 4-438(c)].  The presence 

of a GP license at the Existing Location does not affect this analysis.   

 

However, please be aware that the Board’s Bureau of Licensing (“Licensing”) will 

not typically dual-license a location, absent specific statutory authority.  Thus, only 

one (1) license may be in effect at one (1) time at any particular portion or location.  

Therefore, your client would not be able to operate as a Limited Distillery and a 

Brewery/Brew Pub at the same time.   

 

(2) If the Existing Location can be licensed as a secondary location of the 

Limited Distillery, what conditions, regulations, or other requirements will 

the Board require for NewCo to operate the Limited Distillery’s secondary 

location at the Existing Location operated by Dock Street? 
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As stated above, while the arrangement you propose is legally permissible, 

Licensing will not typically dual-license a location, absent specific statutory 

authority.  Thus, only one (1) license may be in effect at one (1) time at any 

particular portion or location.  In addition, the Board has, in the past entered into a 

Conditional Licensing Agreement (“CLA”) with a licensee that wishes to place 

two (2) manufacturing licenses at the same location.  Typically, the same legal 

entity has held both licenses.  However, such an arrangement would require the 

consent of both Licensing and the Board, and a decision on whether such an 

arrangement is acceptable is not a decision made by this office.  Thus, this office 

cannot provide any further guidance other than suggesting that if you wish to 

pursue this matter, you should submit an application to Licensing. 

 

(3) Lastly, under what condition, if any, can a limited winery, limited distillery 

and malt beverage manufacturing license occupy the same premises?  It is 

assumed that the limited wineries and distilleries can sell their products to a 

G or a GP license which, in turn, could sell to consumers for on-premises 

consumption.  This question more involves the off-premises capabilities at 

the secondary location and what, if any separation of licenses at the premises 

is required? 

 

While it would be legally permissible for a limited winery, limited distillery, and 

malt beverage manufacturing license to occupy the same premises, the inability to 

dual license that location would prohibit the simultaneous operation of the licenses.  

Moreover, the G/GP would not be permitted to sell spirits manufactured by the 

limited distillery because section 446 of the Liquor Code [47 P.S. § 4-446(a)(2)] 

only permits brewery pubs to sell malt or brewed beverages manufactured by the 

brewery and wines produced by holders of Pennsylvania limited winery licenses.  

Moreover, neither section 505.2 nor 505.4 [47 P.S. §§ 5-505.2, 5-505.4] authorize 

the sale of malt or brewed beverages.  

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT IINSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 
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BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

        Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

        Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

        Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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