
 

 

 

 

November 27, 2013                                                         Telephone: (717) 783-9454 

                        Fax:   (717) 787-8820 

 

Tami Beggs 

Fitzies Pub 

      RE: Proposed Employee Party  

Dear Ms. Beggs: 

ISSUE:  This is in response to your e-mail dated November 3, 2013, in which you 

inquire as to the permissibility of holding an employee Christmas party at your 

licensed premises on a Sunday.  Your premises is closed on Sundays.  You state 

that all food and liquor would be brought into the premises; no lights would be 

visible from the outside; only the backdoor and parking lot will be used.  This 

would provide a casual venue and allow employees to use the pool table and dart 

boards. 

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that Fitzies, Inc. is 

located at 143 Village Road, Listie, Pennsylvania, and holds Restaurant Liquor 

License No. R-16782 (LID 59545).   

 

OPINION:  Section 102 of the Liquor Code requires that a restaurant liquor 

licensee must be “habitually and principally used for the purpose of providing food 

for the public . . .” [47 P.S. § 1-102].  Section 491(6) of the Liquor Code requires a 

licensed premises to sell alcohol only in those areas open to the public, but does 

permit restaurant liquor licensees to host private affairs such as weddings or other 

special occasions, if they are arranged twenty-four (24) hours in advance.  [47 P.S. 

§ 4-491(6)].  So long as a licensee is principally and habitually open to the public, 

it would be permitted to close for a private gathering. 

  

Section 406 of the Liquor Code [47 P.S. § 4-406] prohibits the sale of alcohol by 

licensed establishments after 2:00 a.m. on Sundays unless the restaurant holds a 

Sunday sales permit.  If the Licensee does not hold such a permit, it cannot sell 

alcoholic beverages on a Sunday.  Additionally, the Commonwealth Court has 

interpreted this prohibition to include a situation where other parties would use the 

premises for the consumption of alcohol.  Without a Sunday sales permit, a 
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restaurant licensee may not allow private parties to use the premises for the 

consumption of alcohol on Sundays.  Pennsylvania Liquor Control Bd. v. 

Mignogna, 120 Pa. Cmwlth. 405, 548 A.2d 689 (1988); Pennsylvania Liquor 

Control Bd. v. Buffalo Tavern, Inc., 118 Pa. Cmwlth. 306, 544 A.2d 1125 

(1988).  Furthermore, section 493(16) of the Liquor Code prohibits licensees from 

furnishing, serving or delivering alcoholic beverages at times when the licensee is 

not authorized to sell such beverages.  [47 P.S. § 4-493(16)].  Therefore, since your 

establishment is not authorized to sell alcoholic beverages on Sunday, it would be 

impermissible for you to supply alcohol or for your guests to bring their own 

alcoholic beverages onto your licensed premises on a Sunday.  However, you or 

your guests may provide food and nonalcoholic beverages on a Sunday at your 

establishment. 

 

If you wish to apply for a Sunday permit, you may access the application online at 

www.lcb.state.pa.us, by clicking on “For Licensees,” then “Applications and 

Forms,” and finally selecting PLCB Form 318, “Application for Sunday 

Sales/Amusement Permit/Extended Hours Food License.”  For additional 

information, you may contact Licensing at (717) 783-8250.  

 

Please be advised that licensees are held strictly liable for violations of the Liquor 

Code and the Board’s Regulations that occur on their premises, regardless of 

whether their establishment is open to the public or hosting a private party.  For 

example, a licensee hosting a private party could be cited by the Bureau for 

allowing unlawful gambling [40 Pa. Code § 5.32], or for using a loudspeaker or 

similar device so that the sound of music or other entertainment, or the 

advertisement thereof, can be heard beyond the licensee’s property line.  [47 P.S. § 

4-493(34)]. 

 

In closing, if you have any further questions or concerns regarding this matter or 

the Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

http://www.lcb.state.pa.us/
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BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  

 

  

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:     Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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