
December 17, 2013 Telephone:  (717) 783-9454 

FAX:  (717) 787-8820 

Alesandria Hughes 

Young Men’s Democratic Club 

 

 

 RE:   Club Members in Waiting 

 

Dear Ms. Hughes: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent November 18, 2013, in which you 

state that, in accordance with your club’s bylaws, when a person submits an 

application for membership and pays dues, they are considered to be “members in 

waiting.”  That is, you explain that you permit such individuals to purchase non-

alcoholic beverages and food, and you permit them to play your small games of 

chance.  You do not consider these individuals to be “guests” of members since 

they are only waiting for your club meeting to occur so membership can be voted 

upon, as required.  You ask whether a regular club member may lawfully purchase 

drink chips for such individuals, allowing the individual whose membership 

application is pending to stay on the premises and to use the drink chips to 

purchase alcoholic beverages.  

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that the 

Young Men’s Democratic Club of Lycoming County, Inc. holds Catering Club 

Liquor License No. CC-1058 (LID 39285) for use by it at premises located at 230 

East Street, Williamsport, Pennsylvania. 

 

OPINION:  Section 406 of the Liquor Code provides that no club liquor licensee, 

nor its officers, servants, agents or employees, other than one holding a catering 

club liquor license, shall sell any liquor or malt or brewed beverages to any person 

except a member of that club.  [47 P.S. § 4-406(a)].  As such, one must be a 

member of the club in order to purchase alcoholic beverages on its licensed 

premises.   

The Board does not recognize “members in waiting.”  Section 102 of the Liquor 

Code requires that members be admitted only after submission of an application, 

an investigation of the application, a vote on the application, and dues are charged 

and collected.  [47 P.S. § 1-102].  There is no distinction in the Liquor Code 

between social members, pending members, and other categories of individuals 

that a club might have.  Therefore, a person is not considered to be a member until 
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all the above-noted conditions have been met, including most relevantly to your 

question, a vote on the person’s membership application.    

 

A club member may bring a guest or guests to the club, and the club may sell/serve 

the guests food and non-alcoholic beverages.  However, if the guests wish to 

purchase alcoholic beverages, the beverages must be purchased by and paid for by 

the club member, since non-members cannot purchase alcoholic beverages.  

 

The club may use chips or tokens to purchase alcoholic beverages.  Such tokens 

must be purchased by the member for use by the non-member.  When that member 

departs the club, the guest may not continue to use the tokens to be served 

alcoholic beverages; such tokens could, however, be redeemed for the service of 

non-alcoholic beverages. 

 

Please also note that patrons of a catering club may purchase alcoholic beverages 

from the club even if they are non-members, as long as they are present on the 

licensed premises as part of a catered event.  A catered event is one involving the 

furnishing of liquor or malt or brewed beverages, or both, to be served with food 

prepared on the premises or brought onto the premises already prepared, for 

accommodation of groups of non-members who are using the facilities of the club 

by prior arrangement, made at least twenty-four (24) hours in advance of the time 

of the function, and which is paid for by the non-members.  [40 Pa. Code § 

5.83(a)].  Records must be kept showing the date and time catering arrangements 

were made, the name of the person or the organization making the arrangements, 

and the approximate number of persons to be accommodated.  [40 Pa. Code § 

5.83(b)].  The catering club cannot self-sponsor a catered event. 

 

Lastly, please note also that a club licensee is required to adhere to its constitution 

and bylaws.  [40 Pa. Code § 5.81].  Therefore, if the club constitution or bylaws 

contain rules regarding the use of drink chips or tokens, those rules must be 

followed so long as those rules do not conflict with the rules outlined above.  You 

may wish to review your bylaws to ensure that there is no conflict with the rules.  

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 
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BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:  Pennsylvania State Police, 

 Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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