
 

 

 

 

 

December 20, 2013 Telephone:  717-783-9454 

       Fax:  717-787-8820 

 

Glenn McComas 

Concessions Manager, Altoona Curve 

1000 Park Avenue 

Altoona, Pa 16602 

  

 

 RE:  Sales of Wine by the Glass at Public Venues 

 

Dear Mr. McComas: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail of November 21, 2013, wherein 

you indicate that you run the concessions for Altoona Curve Baseball at Natural 

Gas Field, and you ask whether you are permitted to sell wine by the glass. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that TMW 

Concessions, LLC, t/a Altoona Curve Baseball, holds Public Venue License PV-

107 (LID 61336) for use at its premises located at 1000 Park Avenue, Altoona, 

Pennsylvania. 

 

OPINION:  Section 412(a) of the Liquor Code [47 P.S. § 4-412(a)] authorizes the 

Board to issue a restaurant liquor license to public venues as defined in section 102 

of the Liquor Code.  [47 P.S. § 1-102].   The actual liquor license may be held by 

the owner of the public venue, the operator of the public venue, or a concessionaire 

designated by the owner or operator.  [47 P.S. § 4-412(b)].  While public venue 

licenses are considered to be restaurant liquor licenses, section 412(f) imposes the 

following additional restrictions on public venue licensees, among others: 

 

   (2) Sales of alcoholic beverages before, during and after all 

professional and amateur athletic events on the premises shall be 

limited to sales of malt or brewed beverages in shatterproof 

containers. Sales of alcoholic beverages before, during and after 

performing arts events or other entertainment events may consist of 
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liquor or malt or brewed beverages in shatterproof containers. Sales 

during trade shows, conventions, banquets or at other events, or sales 

made in the club seats or at a restaurant facility, may consist of liquor 

or malt or brewed beverages in any type of container; however, any 

liquor or malt or brewed beverages sold in the club seats or restaurant 

facility must remain in the club seating level or restaurant facility. For 

purposes of this section, a club seat is any seating located on the 

designated club seating level and partitioned from general seating by a 

wall, divider, partial wall or railing. The club seating level must not be 

accessible by the general public.  . . .  The board's records shall clearly 

delineate where the sale of liquor or malt or brewed beverages in any  

type of container may occur. 

 

   (3) Sales of malt or brewed beverages for off-premises consumption 

are prohibited. 

 

[47 P.S. § 4-412(f)(1)-(3)].  Thus, based on the above provisions, the answer to 

your question depends on what type of event is being held at your public venue and 

from what location on the public venue alcohol is being served.   

 

If the event being held is a professional or amateur athletic event, then sales of 

malt or brewed beverages, wine, or spirits in any type of container are permitted 

from areas of the public venue qualifying as club seating or a restaurant facility.  

However, any malt or brewed beverage, wine, or spirits products sold in an area 

qualifying as club seating or a restaurant facility must remain in those designated 

areas.  Only sales of malt or brewed beverages are permitted from other licensed 

areas of the public venue, and products sold from those other licensed areas must 

be in shatterproof containers. 

 

Moreover, if the event being held is a performing arts event or other entertainment 

event, then sales of malt or brewed beverages, wine, or spirits in any type of 

container are permitted from areas of the public venue qualifying as club seating or 

a restaurant facility.  However, any malt or brewed beverage, wine, or spirits 

products sold in an area qualifying as club seating or a restaurant facility must 

remain in those designated areas.  Sales of malt or brewed beverages, wine, or 

spirits are also permitted from other licensed areas of the public venue, but 

products sold from those other licensed areas must be in shatterproof containers. 
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Furthermore, if the event being held is a trade show, convention, banquet, or other 

similar event, then sales of malt or brewed beverages, wine, or spirits in any type 

of container are permitted from all licensed areas of the public venue. 

 

Finally, please remember that it is your responsibility to ensure that the Board’s 

records properly reflect which areas of your public venue are licensed for alcohol 

sales and also which areas have been designated as club seating or restaurant 

facilities.  If that information is not already in your records, you can obtain it from 

the Bureau of Licensing at 717 783-8250. 

  

If you have any further questions regarding this matter or any other matter 

involving the Liquor Code or the Board’s Regulations, please do not hesitate to 

again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD 

 

Very truly yours, 

  

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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