Mailing Date: December 27, 2013 Telephone: 717-783-9454
FAX: 717-787-8820

Bart Fenstermacher

MDW Enterprises, LLC

T/A Kutztown Tavern — Avalanche Brewing Co.
270-278 West Main Street

Kutztown, PA 19530-1604

VIA E-MAIL: efensty@gmail.com

Re: Beer Pong Tournament
Dear Mr. Fenstermacher:

ISSUE: This is in response to your e-mail sent December 10, 2013, wherein you indicate that you manage Shorty's Bar, which is part of
the Kutztown Tavern in Kutztown, Pennsylvania, and you ask whether it is permissible to conduct a beer pong tournament at the licensed
premises for which you would charge participants an entry fee and would award cash prizes. You also appear to indicate that you would
be using water, rather than beer, for purposes of conducting this tournament.

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board ("Board") indicate that MDW Enterprises, LLC, t/a Kutztown Tavern — Avalanche
Brewing Co., holds Brewery License No. G-00304 (LID 40340) and Restaurant Liquor License No. R-10458 (LID 40339) for use at the
premises located at 270-278 West Main Street, Kutztown, Pennsylvania.

OPINION: Section 5.32 of the Board's Regulations generally prohibits retail licensees from holding or permitting to be held events,
tournaments, or contests on their licensed premises. [40 Pa. Code Section 5.32(d)]. However, one (1) of several exceptions permits retail
licenses to conduct self-sponsored (i.e., paid for and carried out by the licensee) events, tournaments, and contests on their licensed
premises, provided they comply with certain conditions. [40 Pa. Code Section 5.32(d)(5)]. Most notably, the event, tournament, or contest
may not involve the consumption of alcoholic beverages. [40 Pa. Code Section 5.32(e)(3)]. Based on this prohibition, it would not be
permissible to conduct a beer pong tournament which involves the consumption of beer on retail licensed premises. If, however, the
tournament is not played with beer or does not involve the consumption of beer or any other alcohol, such tournament would be permissible
as long as your establishment adheres to the following other conditions.

There may be no unlawful gambling associated with the event, tournament, or contest. [40 Pa. Code Section 5.32(e)(2)]. The price of a
ticket or admission to an event, tournament, or contest may not include a charge or assessment for alcoholic beverages or entitle the
attendee to receive alcoholic beverages on the licensed premises. [40 Pa. Code Section 5.32(e)(4)]. In addition, the value of all prizes
awarded may not exceed one thousand dollars ($1,000.00), and the maximum weekly prize limit in a seven (7)-day period is twenty-five
thousand dollars ($25,000.00). [40 Pa. Code Section 5.32(e)(7)]. Please note that these limits are not only applicable to cash prizes, but
include the fair market value of any non-cash prizes. There are exceptions to prize limitations for entities operating under the Small Games
of Chance Act. [10 P.S. Sections 311-327]. Additionally, licensees are required to maintain on the licensed premises for two (2) years, from
the date of the event, tournament, or contest, an itemized list of all prizes for every event, tournament, or contest indicating each prize, its
value and the name and address of the recipient. [40 Pa. Code Section 5.32(e)(9)].

One of the conditions mentioned above is that no unlawful gambling may be directly or indirectly associated with any event, tournament,
contest or activity on the licensed premises. If there is unlawful gambling, the licensee will be held strictly liable for such activity and could
be cited for violation of the Liquor Code and the Board's Regulations. [40 Pa. Code Section 5.32(e)(2)]. Because unlawful gambling is a
violation of the Pennsylvania Crimes Code, this office cannot provide you with a legal opinion as to whether the tournament that you
described would constitute unlawful gambling. However, it should be noted that unlawful gambling consists of the following elements: (1)
consideration or a fee or charge to play; (2) an element of chance; and (3) a prize or reward. Pennsylvania Liquor Control Bd. v. PPC
Circus Bar, Inc., 96 Pa. Cmwith. 115, 506 A.2d 521 (1986). You should contact the local police, the Pennsylvania State Police, or the
County District Attorney's Office for an official opinion regarding whether your proposed tournament would constitute unlawful gambling.

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR
OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE. THE PROPRIETY OF THE PROPOSED
CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS. THE LAWS AND POLICIES ON WHICH
THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD.

Very truly yours,

FAITH S. DIEHL
CHIEF COUNSEL

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement
Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs
Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing
Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing
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