
 

 

 

 

 

January 15, 2014                                                             Telephone:  (717) 783-9454 

                         Fax:  (717) 787-8820 

 

Ron Collins 

        RE:  Club Members Not in Good Standing 

  

Dear Mr. Collins: 

  

ISSUE:  This is in response to your e-mail of December 4, 2013, in which you 

pose a question as to whether members classified as “not in good standing” are 

entitled to service at the club.  These members still own shares of stock that cannot 

be purchased until new members join as per the club’s bylaws.    

  

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that 

Honesdale Golf Club holds Catering Club Liquor License No. CC-5551 (LID 

3976) for the premises located at Golf Hill Road, Honesdale, Pennsylvania.    

   

OPINION: Section 102 of the Liquor Code defines a “club” as “any reputable 

group of individuals associated together not for profit for legitimate purposes of 

mutual benefit, entertainment, fellowship or lawful convenience, having some 

primary interest and activity to which the sale of liquor or malt or brewed 

beverages shall be only secondary.”  [47 P.S. § 1-102].  Additionally, section 102 

requires that members be admitted only after submission of an application, 

investigation of the application and a vote on the application.  The club must also 

charge and collect dues from its membership.  [Id.].  The burden of proving that 

the club meets the requirements of section 102 is upon the club should its activities 

be questioned.  

 

The requirements for membership in a club are governed by the club’s constitution 

and/or by-laws, to which each club must adhere.  [40 Pa. Code § 5.81].  There is no 

specific process or procedure in the Liquor Code or the Board’s Regulations 

relative to the granting/continuing status of members within the club.   

 

Therefore, if your practice of assigning status to your members, and curtailing 

privileges of those assigned to “not in good standing,” is incorporated into the 
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constitution and/or bylaws, then the club must adhere to those requirements as 

previously noted.  [40 Pa. Code § 5.81].  Please be advised that the club has the 

right to amend its bylaws to address this or any other issue.  Also, the club has the 

discretion to refuse service to anyone as long as it does not unlawfully 

discriminate.   

 

Please do not hesitate to contact this office if you have any additional questions. 

  

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours, 

  

  

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:      Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

          Jeffrey Lawrence, Acting Assistant Director, Bureau of Licensing 
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