
 

 

 

 

January 16, 2014 Telephone:  717-783-9454 

 Fax:  717-787-8820 

Charlie Lambert 

In & Out Beverage Inc. 

1106 Sheller Avenue 

Chambersburg, PA 17201-2940 

 

         RE:  Off-Premises Sampling 

 

Dear Mr. Lambert: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail correspondence of December 13, 

2013, wherein you indicate that your distributorship is often asked to provide the 

services of bringing and pouring samples for off-premises events.  You further 

indicate that you have recently been approached by the local Chamber of Commerce 

about pouring samples of beer at a chili cook-off event which it is hosting.  You 

indicate that the Chamber of Commerce is charging admission for the event.  

Accordingly, you ask whether your distributorship would need to obtain a special 

event license or some other permit to engage in these off-premises activities.  You 

also ask whether it would be permissible for you to bring some home-brewed beer to 

the event to represent that portion of your business as well. 

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that you are listed as 

the manager/steward and secretary/treasurer of In & Out Beverage, Inc., t/a In & Out 

Beverage, which holds Distributor License No. D-265 (LID 57136) for use at the 

premises located at 1106 Sheller Avenue, Chambersburg, Pennsylvania, 17201-2940. 

 

OPINION:  Initially, please be advised that section 441(c) of the Liquor Code 

provides that no distributor may maintain or operate any place where sales are made 

other than that for which the license is granted.  [47 P.S. § 4-441(c)].  Further, section 

9.95(a) of the Board’s Regulations requires that sales of malt or brewed beverages 

may not be made at any time except those in which the principal office or place of 

business of a licensee is maintained, and delivery may only be made from the licensed 

premises of the distributor.  [40 Pa. Code § 9.95].  Thus, there are no circumstances 

under which your distributorship may sell malt or brewed beverages from any location 

other than its distributor-licensed premises.  
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However, distributors are permitted to conduct tastings or tasting events upon licensed 

or unlicensed premises.  [40 Pa. Code § 13.211(a)].  Tastings or tasting events are 

different from sampling promotions and are defined in the Board’s Regulations as 

presentations of alcoholic products to the public for the purpose of market research, 

disseminating product information and education to the public as to quality and 

availability.  [40 Pa. Code § 13.201].   Tastings or tasting events must adhere to the 

following criteria:  (1) any products used must be legally procured and registered, and 

the taxes thereon must be paid; (2) there can be no purchase requirement associated 

with the tasting or tasting event; and (3) no more than one (1) standard size alcoholic 

beverage of each product may be provided to each tasting participant.  [40 Pa. Code § 

13.211(b)].  A standard-sized malt or brewed beverage is twelve (12) fluid ounces.  

[40 Pa. Code § 13.201].   

 

Sampling promotions, on the other hand, are intended to introduce consumers to a 

manufacturer’s product and are subject to the following criteria:  (1) samples may be 

provided by manufacturers or their representatives, licensed distributors and importing 

distributors to unlicensed customers; (2) samples must be in unopened containers of 

the smallest commercially available size; (3) providing samples may not be 

conditioned upon any purchase requirement; (4) samples may not be opened or 

consumed on State Liquor Store premises or distributor or importing distributor 

licensed premises; and (5) samples are limited to one container per patron in any 

offering.  [40 Pa. Code § 13.231 and Board Advisory Notice No. 10 (6th Revision)]. 

 

Therefore, to answer your first question, it is generally permissible for your 

distributorship to participate in off-premises events, such as the chili cook-off, in the 

manner that you described, and no special event license or permit is necessary for you 

to do so.   

 

Nevertheless, because of the prohibitions on purchase requirements set forth above, it 

would not be permissible for the entity hosting such an event to sell tickets or 

otherwise charge an admission fee unless the tickets or advertising materials make 

clear that the charge is for admission to the event and non-alcoholic drink, food and 

entertainment.  In addition, were anyone to request free admission purely for the 

purpose of tasting malt or brewed beverages or receiving samples, they must be 

admitted free of charge.   

 

With regard to your second question, please be advised that section 492(1) of the 

Liquor Code generally makes it unlawful to manufacture malt or brewed beverages 

without a valid manufacturer’s license.  [47 P.S. § 4-492(1)].  However, there is an 

exception to this general prohibition under which “malt or brewed beverages may be 

produced by any person without a license if such malt or brewed beverages are 
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produced not for sale and total production does not exceed two hundred gallons per 

calendar year.”  [47 P.S. § 4-492(1)].  Moreover, malt or brewed beverages produced 

pursuant to this exception “may be used at organized affairs, exhibitions, 

competitions, contests, tastings or judging provided it is not sold or offered for sale.”  

[Id.].  Thus, it would be permissible for lawfully-produced, home-brewed beer to be 

used at events such as the chili cook-off.  It is unclear from your e-mail, however, 

what business your distributorship is engaging in relative to home-brewed beer.  You 

should be careful not to engage in any activity that would constitute the sale of home-

brewed beer, as this would take the home-brewed beer outside the scope of the 

exception and, consequently, would not be permissible unless the manufacturer of 

such beer acquires a manufacturer’s license and registers the brands.  Again, if the 

payment of an admission fee is necessary to obtain access to the home-brewed beer, 

this would constitute the sale of home-brewed beer. 

 

Should you have any further questions or concerns regarding the Liquor Code or the 

Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office.  

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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