
 

 

 

 

 

January 16, 2014 Telephone:  717-783-9454 

 Fax:  717-787-8820 

Great Cove Golf and Recreation Club 

366 Riggs Drive 

McConnellsburg, PA 17233 

 

 RE:  Operation of Another Business on Licensed Premises 

 

Dear Licensee: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail correspondence of December 13, 

2013, wherein it is requested that the existing condition of physical sale separation of 

malt beverages and normal golf purchases be modified to allow for service of both 

over the same counter.   

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that Great Cove Golf 

and Recreation Club (“Great Cove”) holds Privately-Owned Public Golf Course Malt 

Beverage Dispenser License No. PGE-3 (LID 9098) for use at the premises located at 

366 Riggs Drive, McConnellsburg, Pennsylvania. 

 

During an investigation conducted on January 7, 2014, it was clarified that Great 

Cove is seeking to move an unlicensed pro shop into its already licensed eighteen 

(18)-foot by thirty-three (33)-foot serving area.  The pro shop is owned and operated 

by Great Cove, which receives all of the profits from the operation of the same.  The 

relocated pro shop will be delineated by three (3) counters that are forty-two (42) 

inches high, and there will be a three (3)-foot opening between the counters of the pro 

shop and the licensed area.  There will be separate registers for the pro shop and for 

the licensed business. 

 

OPINION:  Please be advised that section 3.52(b) of the Board’s Regulations provides 

that “[l]icensed premises may not have an inside passage or communication to or with 

any business conducted by the licensee or other persons except as approved by the 

Board.  [40 Pa. Code § 3.52(b)].  Historically, the Board has taken the position that a 

pro shop is a separate business, distinct from the operation of premises licensed to sell 

liquor and/or malt or brewed beverages, thus requiring Board approval.   
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Section 3.53 of the Board’s Regulations provides that “[w]here the Board has 

approved the operation of another business which has an inside passage or 

communication to or with the licensed premises, storage and sales of liquor and malt 

or brewed beverages shall be confined strictly to the premises covered by the license.”  

[40 Pa. Code § 3.53].  Further, section 3.54 of the Board’s Regulations provides that 

“[w]here the Board has approved the operation of another business which has an 

inside passage or communication to or with the licensed premises, the extent of the 

licensed area shall be clearly indicated by a permanent partition at least 4 feet in 

height.”  [40 Pa. Code § 3.54].  Pursuant to section 468(e) of the Liquor Code, the 

Board is not permitted to approve an interior connection that is greater than ten (10) 

feet wide between a licensed business and another business.  [47 P.S. § 4-468]. 

 

Your request is being forwarded to the Bureau of Licensing for further processing. 

 

Should you have any additional questions or concerns regarding the Liquor Code or 

the Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office.  

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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