
 

 

 

 

 

 

January 23, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

Jerry Weaver 

Group Sales Manager 

Four Points by Sheraton Pittsburgh North 

 Re: Homebrewers’ Meeting 

 

Dear Mr. Weaver: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent on December 4, 2013, wherein you 

advise that the East Coast Breweriana Association (“ECBA”) wants to have their 

meeting in your hotel from July 16 to July 19, 2014.  The purpose of the meeting is 

to sample members’ beer.  The function would only be for adult (over twenty-one 

(21)) members bringing in their own home-brewed beer.  There would be no fee to 

attend, nor money exchanged for tasting the beer. The event is planned for Friday, 

July 18, 2014, and is closed to the public.  

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that 

Warrendale Hotel Associates, trading as Four Points Sheraton Pittsburgh North, 

holds Hotel Liquor License No. H-5337 for the premises at 910 Sheraton Drive, 

Mars, Pennsylvania.  

 

OPINION:  Section 492(1) of the Liquor Code permits a person to produce up to 

two hundred (200) gallons per calendar year of malt or brewed beverages without a 

license, as long as such beverages are not produced for sale.  Even though the 

beverages cannot be sold or offered for sale, they can be used at organized affairs, 

exhibitions, competitions, contests, tastings, or judgings.  [47 P.S. § 4-492(1)]. 

 

There are no provisions in the Liquor Code or the Board’s Regulations that 

prohibit an individual from bringing his or her own alcohol into any establishment, 

whether or not the establishment possesses a license issued by the Board.  An 

establishment is, therefore, free to allow or disallow patrons from bringing their 

own alcohol onto its premises.   

 

The alcohol dispensed, however, must be legally procured in the Commonwealth 

of Pennsylvania.  Therefore, the beer brought to the event by ECBA members 



Jerry Weaver 

January 23, 2014 

Page 2 

 

 

would have to be brewed in the Commonwealth of Pennsylvania.  [47 P.S. § 4-

492].  Members of the ECBA would not be permitted to bring malt or brewed 

beverages that were brewed in another state, e.g. the State of Maryland, as the Tax 

Reform Code of 1971 prohibits the importation of untaxed beer.  [72 P.S. § 9011]. 

 

Please note that a licensee will be held strictly liable for any violations of the 

Liquor Code or the Board’s Regulations that occur on its premises, regardless of 

whether they involve alcohol provided by the licensee or brought onto the premises 

by a customer. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, 

         Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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