
 
 
 
January 23, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

FAX:  (717) 787-8820 
Ryan T. Kasprzyk 

Hilton Garden Inn  

2000 Garden View Lane 

Cranberry Township, PA 16066 

        RE:   Serving Alcohol in Plastic Cups  
  

Dear Mr. Kasprzyk: 

  

ISSUE:  This is in response to your e-mail of December 17, 2013, wherein you seek 

clarification as to serving alcohol in plastic cups upon the request of guests.  

Specifically, you ask if such a practice would be construed as selling liquor to go.  

You believe that you are not licensed to sell liquor to go.  You also request a reference 

source as to rules and regulations.   

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that the Hilton 

Garden Inn holds Hotel Liquor License No. H-6313 (LID 66255) for premises located 

at 2000 Garden View Lane, Cranberry Township, Pennsylvania.   

  

OPINION:  Generally, the holder of a hotel liquor license is authorized 
to sell liquor and malt or brewed beverages by the glass, open bottle 
or other container, and in any  
mixture, for consumption only in that part of the hotel habitually 
used for the serving of food to guests or patrons, and to guests in 
their private rooms in the hotel.  [47 P.S. § 4-406(a)(1)].  The 
hotel liquor licensee may allow persons to transport liquor or malt 
or brewed beverages from the licensed portion of the premises to the 
unlicensed portion of the premises, so long as the liquor or malt or 
brewed beverages remain on the hotel property.  [47 P.S. § 4-
406(e)].  There is nothing that prohibits a patron from purchasing an 
alcoholic beverage on the licensed premises and transporting it to 
another area, such as a hospitality room, as long as the alcoholic 
beverages remain on the hotel property.  However, the hotel may 
establish house rules forbidding this if it so desires. 
 
Additionally, section 407 of the Pennsylvania Liquor Code states that 
hotel liquor licensees may sell malt or brewed beverages for 
consumption off the licensed premises in quantities of not more than 
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one hundred ninety-two (192) fluid ounces in a single sale to one (1) 
person.  [47 P.S. § 4-407].  Under this provision, it would be 
permissible to sell draft beer in seven hundred fifty (750) ml 
containers for off-premises consumption if limited to one hundred 
ninety-two (192) fluid ounces in a single sale (750 ml is 
approximately twenty-five (25) ounces).  Act 11 of 2011 clarified 
that retail licensees may sell beer-to-go in either open or closed 
containers, as long as the municipality in which they are located 
does not have an ordinance restricting open containers in public 
places. [47 P.S. §§ 4-407(a), 4-431(c)].   The establishment would not be 
permitted to sell alcohol to go off the property in any container. 
 
Accordingly, your hotel liquor license permits the sale of alcohol 
for consumption on hotel property.  Nothing in the Liquor Code 
prohibits the use of plastic cups; the practice per se is not 
construed as a sale of liquor to go.  However, the licensee is 
subject to liability if a patron leaves the property with alcohol 
served in a plastic cup. 
 

The Liquor Code and Board Regulations, as well as other legal resources, are 

available online at www.lcb.state.pa.us.  Put your cursor over the link for “Legal” and 

then choose from the drop-down menu that appears. 
  

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 

ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 

ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE 

LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT 

TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR 

CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours, 

  

  

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:     Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

          Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

http://www.lcb.state.pa.us/
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          Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

            

LCB Advisory Opinion No. 13-546 


