
 

 

 

 
January 24, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

              FAX:  (717) 787-8820 

 

Robert Huey 

 

 RE:  Catering Club and Food Concessionaire 

 

Dear Mr. Huey: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mails of December 8 and December 9, 2013 in 

which you ask whether your veterans’ club may hire a person to run your kitchen, with 

that person paying the club a percentage of the income realized from food sales.  You 

note that this person will pay taxes from food proceeds.  You propose some alternate 

scenarios:  

 

(a) this kitchen operator would not be a member of your club; the club would be 

open to the public; and events would be advertised twenty-four (24) hours in 

advance;  

(b) this kitchen operator would not be a member of your club; it would be open 

only to club members; and the operation would be outlined in your club bylaws; or 

(c) this kitchen operator would be a member of your club; the club would be open 

to the public; and events would be advertised twenty-four (24) hours in advance. 

 

You also ask if this kitchen operator, whether a member or a non-member, has to have its 

own catering license and if the club therefore would have to surrender its catering club 

license.  

 

Board records indicate that General George C. Marshall Post No. 103 American Veterans 

of World War II, Inc. holds Catering Club Liquor License No. CC-5449 (LID 2505) for 

premises located at 123 Buttermilk Lane, Hopwood, Pennsylvania. You are the 

manager/steward of record.  

 

OPINION:   As you likely know, the Liquor Code generally prohibits clubs from selling 

alcohol to individuals who are not members of the club.  [47 P.S. § 4-406(a)(1)].   An 

exception exists to this general rule for catering clubs.  Patrons of a catering club can 

purchase alcoholic beverages from the club even if they are non-members, as long as they 

are part of a catered event.   
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A catered event is one involving the furnishing of liquor or malt or brewed beverages, or 

both, to be served with food prepared on the premises or brought onto the premises 

already prepared, for accommodation of groups of non-members who are using the 

facilities of the club by prior arrangement, made at least twenty-four (24) hours in 

advance of the time of the function, and which is paid for by non-members.  [40 Pa. Code 

§ 5.82(a)].   

 

Records must be kept showing the date and time catering arrangements were made, the 

name of the person or the organization making the arrangements, and the approximate 

number of persons to be accommodated.  [40 Pa. Code § 5.83(b)].  Non-members who 

are part of a lawful catered event can be sold and/or served alcoholic beverages.  The 

club cannot, however, self-sponsor a catered event.  A catered event is an event arranged 

by a third party. 

 

If a club does not sell food, it may permit a food concession, which sells food directly to 

patrons, to be operated by a person who is not an officer or employee of the club.  The 

Liquor Code and Board’s Regulations do not prohibit a club member from acting as a 

food concessionaire, so long as he or she is not an officer or employee of the club, and so 

long as all other requirements are met. The concessionaire may not hire a person who is 

an officer or employee of the club or who is a licensee or an employee of another 

licensee.  [40 Pa. Code § 5.82(a)].   

 

The concessionaire shall buy, prepare, sell and collect for the food, and receive the 

profits, and pay his or her own employees.  Neither the concessionaire nor his or her 

employees are permitted to handle or dispense liquor or malt or brewed beverages; club 

employees are not permitted to serve or collect for food.  Separate checks for food and 

liquor or malt or brewed beverages shall be presented to each member served.  [40 Pa. 

Code § 5.82(b)].   

 

Records covering operations of the concession shall be maintained for a period of two (2) 

years on the licensed premises.  The records shall show the cost of food, supported by 

invoices; receipts from sale of food supported by cash register tape or guest checks; rental 

paid for the privilege and equipment used; the name and address, social security number 

and salary paid to each employee; and other expenditures.  [40 Pa. Code § 5.82(c)].   

 

The concessionaire, by definition and by regulation, is a third party to the licensee. So 

long as all catered events are truly being held on behalf of the third party and not as 

subterfuge to avoid the restrictions of the law as to the licensee, there is nothing in the 

Liquor Code or Board’s Regulations that would preclude the scenario that you have 

described of having a food concessionaire “run the kitchen.”   
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Be further advised that section 5.81 of the Board’s Regulations [40 Pa. Code § 5.81] 

requires a club licensee to adhere to the provisions of its constitution and bylaws.  

Therefore, if your club’s constitution or bylaws govern the procedures for a food 

concession, the club must comply, or risk citation by the Bureau of Liquor Control 

Enforcement for failure to adhere to the provisions of its constitution and bylaws. 

 

Finally, a food concessionaire would not be licensed by the Board under your factual 

scenario; rather, the club would maintain its catering club license and the club would be 

responsible for all alcohol sales and service.  You may also wish to contact the 

Department of Revenue for information regarding your proposed scenario.  

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD.  

 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, 

         Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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