
 

 

 

January 28, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

 

Clarissa A. McGraw 

t/a Hickory House Tavern 

5817 Business 220 

Bedford, PA 15522-9529 

 

 

 Re: Questions Regarding Liquor Law  

 

Dear Ms. McGraw: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail of December 30, 2013, in which you state 

that you are the owner of Hickory House Tavern.  You ask if an employee is 

permitted to retain his/her position as a bartender if he/she gets arrested for DUI or 

driving under the influence of drugs or alcohol.  You also ask if customers are 

permitted to use previously purchased beer chips to obtain beer after last call.   

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Clarissa 

A. McGraw holds Eating Place Retail Dispenser License No. E-222 (LID 32902) for 

the premises located at 5817 Business 220, Bedford, Pennsylvania.   

 

OPINION: In response to your first question, the fact of a person having been 

accused of a crime but not yet convicted will generally not impact that person’s status 

as an employee of a licensed establishment.  However, should the employee be 

convicted of a crime, different considerations may come into play.  Until 2002, 

section 493(14) of the Liquor Code [47 P.S. § 4-493(14)] made it unlawful for a retail 

licensee or its servants, agents, or employees to permit persons of ill repute, 

prostitutes, or known criminals to frequent its licensed premises.  Because these 

persons could not frequent the premises, they also could not be employed at the 

premises.  [40 Pa. Code § 5.21].  This law was amended by Act 10 of 2002, and as of 

April 22, 2002, the ban on known criminals frequenting was eliminated from section 

493(14) and, thus, it is no longer against the law for a licensee to employ someone 

with a criminal record, unless that criminal record involves prostitution.  Further, a 

person’s status of being on probation or parole would not prohibit his or her 
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employment as specified above.  However, either the licensee or the employee should 

verify with the relevant probation and parole office that such employment would not 

violate the specific terms of the probation/parole. 

  

Please note that the Board may still consider criminal records of licensees, or officers, 

directors, managers, or stockholders of licensees, because sections 404 and 437 of the 

Liquor Code require that licensees be persons of good repute, and the Board’s 

Regulations specify that criminal convictions impact a person’s reputation.  [47 P.S. 

§§ 4-404, 4-437; 40 Pa. Code §§ 1.5, 5.16(b)].  Sections 404 and 437 of the Liquor 

Code also permit the Board to refuse a license to persons with a felony conviction in 

the five (5) years prior to their application.  Divestiture of such persons may be 

required.  [40 Pa. Code § 17.41].  However, the criminal records of mere employees 

are generally not a consideration, although there might be occasions when it could be 

a factor in the renewal of the license.  For example, if the bartender was arrested for 

and convicted of selling drugs out of the bar and the licensee was aware or should 

have been aware of this practice, such activity could become a factor in the Board’s 

decision not to renew the licensee’s liquor license.  

  

With respect to your final question, there is no statute or regulation in Pennsylvania’s 

liquor laws regarding the timing of a “last call” or even that a “last call” is 

necessary.  However, the Liquor Code does provide that patrons of retail licensed 

establishments such as yours must leave that part of the premises habitually used for 

the serving of malt or brewed beverages not later than one-half (½) hour after the 

time the licensee is required to cease serving alcohol and/or malt or brewed 

beverages, and they cannot have any previously-served alcohol or malt or brewed 

beverages in their possession.  [47 P.S. § 4-499(a)].  The time at which a retail 

licensee is required to cease serving alcohol depends on the type of 

license.  Restaurant and hotel liquor and eating place malt beverage licensees are 

required to stop selling alcohol and/or malt or brewed beverages at 2:00 a.m.  [47 P.S. 

§ 4-406(a)].  Thus, patrons of restaurant and hotel liquor and eating place malt 

beverage licenses must vacate the licensed premises by 2:30 a.m.  Further, section 

493(16) of the Liquor Code prohibits a licensee from giving, furnishing, serving or 

delivering any alcohol during the hours and days the licensee is prohibited from 

selling alcohol.  [47 P.S. § 4-493(16)].  In sum, you may not serve beer after 2:00 

a.m. to customers who wish to use the beer chips that they previously purchased. 

 

Finally, please note that section 493(1) of the Liquor Code prohibits the service, 

furnishing or giving of any liquor or malt or brewed beverages to any person who is 

visibly intoxicated and imposes strict liability on a licensee for violating this section. 



Clarissa A. McGraw 

January 28, 2014 

Page 3 
 

[47 P.S. § 4-493(1)].  This includes service of alcohol to a patron who had previously 

purchased a beer chip.  Please also note that any beer chip purchased during happy 

hour at a reduced price would have to be redeemed during happy hour.   

 

If you have any additional questions regarding the Liquor Code or the Board’s 

Regulations, please feel free to again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 

ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 

ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE 

LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT 

TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR 

CONTROL BOARD 

  

Very truly yours, 

  

  

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:     Pennsylvania State Police,  

  Bureau of Liquor Control Enforcement  

          Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

          Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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