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Dave Troutman 

 

 

 Re: Various Questions regarding Alcohol 

 

Dear Mr. Troutman:  

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent December 21, 2013, in which you 

ask if a licensed establishment can purchase beer from a local distributor if the 

licensed distributor from which it normally purchases is either out of that beer or 

does not carry that particular beer.  You also ask whether a licensed establishment 

can serve infused vodka that was made in house and served in a non-labeled 

container, and whether an owner of a licensed establishment can consume alcohol 

while he or she is there to oversee the operation and occasionally seat patrons or 

clear tables.   

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that you are 

the President of T & L Investment Group Inc., which holds Privately-owned Public 

Golf Course License No. PGR-287 (LID 59461) for the premises located at 1724 

State Route 25, Millersburg, Pennsylvania.   

 

OPINION: Under the beer distribution system in Pennsylvania, out-of-state 

manufacturers whose products are sold and delivered in Pennsylvania are required 

to give distribution rights for their products to importing distributors (“IDs”) for a 

specific geographical area within Pennsylvania. [47 P.S. § 4-431(b)].  Written 

territorial franchise agreements between the out-of-state manufacturer and its ID 

regulate, among other things, the geographical area in which the ID may sell the 

manufacturer’s products. [Id.].  IDs may then sell the products to IDs, distributors 

(“Ds”) and other licensees within their appointed territories. [Id.].  A D licensee 

must purchase all out-of-state products from an ID who has been appointed to the 

territory in which the D licensee is located. [Id.]. 
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An ID may sell or deliver malt or brewed beverages anywhere within the 

Commonwealth of Pennsylvania, subject to its territorial agreement(s), which have 

been purchased from manufacturers or persons outside this Commonwealth, 

engaged in the legal sale of malt or brewed beverages or from manufacturers or 

IDs licensed in Pennsylvania.  [47 P.S. § 4-431].   

 

Distributors, on the other hand, may sell or deliver malt or brewed beverages 

anywhere within the Commonwealth of Pennsylvania when such beverages have 

been purchased from persons licensed in Pennsylvania as manufacturers or IDs.  

[Id.].  Please be advised that a D licensee must be located within the assigned 

territory in order to accept the delivery of the malt or brewed beverage because 

acceptance outside of an assigned territory will result in suspension of the D’s 

license for at least thirty (30) days.  [Id.].  Further, please note that contractual 

obligations between the D and ID may prohibit the D’s ability to sell outside of an 

assigned territory.  A D may not engage in any transaction that violates the terms 

of its territorial franchise agreement. 

 

Thus, provided that you are within the assigned territory of the D and the D is also 

located within the territory of the ID that has been given the rights to the beer that 

you wish to purchase, you may lawfully purchase the beer from the D.  

 

With regard to your question of rules related to the infusion of liquors. Section 

491(10) of the Liquor Code makes it unlawful for licensees to fortify, adulterate, or 

contaminate any liquor, except as permitted by the Board’s Regulations, or to refill 

wholly or in part, with any liquid or substance whatsoever, any liquor bottle or 

other liquor container.  [47 P.S. § 4-491(10)].  Therefore, a licensee could not refill 

liquor bottles with the infused spirits.  It is permissible for infused spirits to be 

combined or prepared in glass containers or jars, such as a decanter or infusion jar, 

temporarily stored, and then served by the glass.  It is also permissible to premix a 

cocktail and keep it in an infusion jar, but the Liquor Code prohibits creating an 

infusion within the original liquor bottle or storing the infusion overnight. 

Restaurant licensees are permitted to sell liquor only for consumption on the 

licensed premises.  Sales of infused liquor for consumption off the licensed 

premises are not permitted.  [47 P.S. § 4-406].   
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With regard to your last question, please be advised that section 493(28) of the 

Liquor Code prohibits the consumption of liquor or malt or brewed beverages while 

tending bar or otherwise serving liquor or malt or brewed beverages.   [47 P.S. § 4-

493(28)(emphasis added)].  The term “service” is defined by the Liquor Code as “the 

act of providing…alcohol or malt beverages to a patron.”  [47 P.S. § 1-102].  

Accordingly, so long as the owner that is drinking is not engaged in the service of 

alcohol to patrons, neither the Liquor Code nor the Board’s Regulations prevent the 

owner from consuming alcohol while overseeing the operation and occasionally 

seating patrons or clearing tables. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD 

  

Very truly yours, 

  

  

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:     Pennsylvania State Police,  

  Bureau of Liquor Control Enforcement  

          Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

          Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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