
 
 

January 15, 2014                             Telephone:  (717) 783-9454 

                      FAX:  (717) 787-8820 

 

Barbara Grill  

  
 

        RE:  Guests of a Social Club  

 

Dear Ms. Grill: 

 

 
ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated January 1, 2014, in which you 

state that you are the secretary of an American Legion social club.  You inquire whether 

there are limits to the number of guests that a member may bring into the club, and if the 

entry of those guests is required to be simultaneous with the entry of the member.  For 

the purpose of this response, “social club” refers to the holder of either a club or 

catering club liquor license. 
 

Also, for the purpose of this response, it is assumed that the social club holds either a 

club license or a catering club license issued by the Pennsylvania Liquor Control Board.   

 

OPINION:  It should be noted that section 406 of the Liquor Code provides that no club 

liquor licensee, nor its officers, servants, agents or employees, other than one holding a 
catering club liquor license, shall sell any liquor or malt or brewed beverages to any 

person except a member of that club.  [47 P.S. § 4-406(a)(1)].  Although there are 

exceptions, a person must generally be a member of the club in order to purchase 

alcoholic beverages on its licensed premises.  A club member may bring a guest or 

guests to the club, and the club may sell/serve the guests food and non-alcoholic 

beverages.  However, if the guests wish to order alcoholic beverages, the beverages 
must be purchased by and paid for by the club member, since non-members are not 

permitted to purchase alcoholic beverages.  

 

There is nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations that specifically restricts 

the number of guests of a member or that requires the entry of guests to be simultaneous 

with the member.  Be advised, however, that section 5.81 of the Board’s Regulations 
requires a club licensee to adhere to the provisions of its constitution and/or bylaws.  [40 
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Pa. Code § 5.81].  Therefore, if the club’s constitution and/or bylaws have rules 
pertaining to guest entry, then these rules must be adhered to or there could be a 

violation of the Liquor Code.   

  

If you have any further questions or concerns regarding the Liquor Code or the Board’s 

Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 

   
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 
LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours, 

  

 

 
 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:     Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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