
 

 

 
 

February 11, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

Lawrence J. Beaser, Esquire 

Blank Rome LLP 

One Logan Square 
130 North 18th Street 

Philadelphia, PA 19103-6998 

 Re: Payroll Services for Hotel Licensee 

 

Dear Mr. Beaser: 

 
ISSUE:  This is in response to your e-mail sent on February 6, 2014, wherein you 

advise that you represent Pitt WCP Hotel LLC and Ultima Pittsburgh, LLC, which 

are joint licensees in a hotel license.  You advise that the payroll for the hotel is 

processed through a wholly-owned subsidiary of one (1) of the joint licensees (“the 

payroll company”).  You further advise that the payroll company has no control 

over the licensed business, does not hire, fire or supervise the employees who work 
at the hotel, and does not receive any profits from the licensed business.  You ask 

if this office agrees with your analysis that, because the total control of the hotel’s 

employees rests with one (1) of the licensees, the payroll company is not required 

to be added to the license as a licensee. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Pitt 
WCP Hotel LLC & Ultima Pittsburgh, LLC, Joint Licensees, hold Hotel Liquor 

License No. H-6362 for the premises at 8402 University Boulevard, Moon 

Township, Pennsylvania.  

 

OPINION:  As you are probably aware, unlicensed third parties may not have an 

unlawful pecuniary interest in a license.  [47 P.S. § 4-404].  Section 1.1 of the 
Board’s Regulations defines “pecuniary interest” as: 

  

[a]n interest that sounds in the attributes of proprietorship.  There is a 

rebuttable presumption of a pecuniary interest when a person receives 

10% or more of the proceeds of the licensed business or when control 

is exercised by one or more of the following: 
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i. Employing a majority of the employees of the licensee.  

ii. Independently making day-to-day decisions about the operation 

of the business. 
iii. Having final authority to decide how the licensed business is 

conducted. 

  

[40 Pa. Code § 1.1; see also Appeal of E-J Westside Inn Corp., 68 Pa. Cmwlth. 

323, 449 A.2d 93 (1982)].  In addition, a hotel is required to have the same 

management operate both the hotel rooms and the restaurant, which means the 
Board-approved manager must be ultimately responsible for both the hotel’s 

sleeping accommodations and the food and beverage operation at the licensed 

premises.  [47 P.S. § 4-461(c)(6)].  

  

Despite the aforementioned restrictions, a licensee may contract with a 

management company to operate all or part of the licensed premises, so long as no 
unlawful pecuniary interest exists.  Section 102 of the Liquor Code [47 P.S. § 1-

102] defines “management company” as “any entity employed or otherwise 

contracted by a licensee to operate, manage or supervise all or part of the operation 

of the licensed premises.”  Section 3.1 of the Board’s Regulations [40 Pa. Code § 

3.1] defines “management contract” as an “agreement between a licensee and a 

management company to operate, manage or supervise all or part of the operation 
of the licensed premises.”  Section 3.141 of the Board’s Regulations provides the 

following information regarding management contracts: 

 

a) A licensee may contract with another person to manage its 

licensed premises. 

b) A management contract must reserve to the licensee the 
capability to direct its own business. 

c) A management contract must be in writing, and a copy shall be 

maintained on the licensed premises where it shall be available 

for inspection by the Board. 

d) A management contract may not give a pecuniary interest to a 

management company. 
 

[40 Pa. Code § 3.141]. 

 

From the information you provided, it appears that the payroll company is simply 

providing a service and is not so involved in the operation of the licensed business 

that a management agreement would be required.  As to your specific question, it 
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would not be necessary to include the payroll company as another joint licensee 

because the payroll company is providing a service for the licensees and does not 

have financial and operational control as to the licensed premises. 
 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 
REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  

 
 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, 
         Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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