
 

 
 

 

February 14, 2014                                                Telephone: (717) 783-9454   

                                                                                                  FAX: (717) 787-8820  

 

Tami Beggs 

Fitzies Pub 

          RE: Dual Employment of a Bartender   

  

Dear Ms. Beggs: 
  

ISSUE:  This is in response to your e-mail of January 20, 2014, in which you state 

that you are the owner of Fitzies Pub.  You inquire if your back-up bartender is 

permitted to bartend at your pub and at a local VFW.   
 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Fitzies 

Inc. holds Restaurant Liquor License No. R-16782 (LID 59545) for the premises 

located at 143 Village Road, Listie, Pennsylvania.   

  

OPINION:  It is possible for an individual to be employed by multiple licensees; 
however, such situations are specific to the types of licensees involved and the 

capacity of employment.  
  

Section 493(11) of the Liquor Code [47 P.S. § 4-493(11)] prohibits a distributor or 

any officer, servant, agent or employee of a distributor, from, at the same time, 

being employed, directly or indirectly, by any other distributor, importing 
distributor, manufacturer, importer, vendor, out-of-state manufacturer, hotel, 

restaurant, or club liquor licensee; or malt or brewed beverage licensee.  For 

purposes of this section, an officer, servant, agent, or employee of a licensee is 

someone who has either an ownership interest in the licensee or who receives 

compensation for his/her work on behalf of the licensee.  [Id.].   

  
There is no prohibition applicable to a bartender employed by other retail 

licensees.  Your employment of a back-up bartender who is also employed as a 



Tami Beggs 

February 14, 2014 

Page 2 

 

 

bartender in a VFW club is a permissible practice under the Liquor Code and 

Board’s Regulations.   

 

If you have any additional questions regarding the Liquor Code or the Board’s 

Regulations, please feel free to again contact this office. 

 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 
BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

  
 

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:     Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  
          Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

          Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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