
 

 

 
 

February 25, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

Steven T. Williams, Esquire 

Forry Ullman Attorneys at Law                                REVISED FORM NUMBER 

  
 

 Re: Expansion of Liquor License 

 

Dear Mr. Williams: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent on January 13, 2014, wherein you 
advise that you represent a restaurant liquor licensee that is considering expanding 

its space to the one immediately adjacent to it.  This new space would serve as a 

different restaurant and serve different food, but the ownership would be the same.  

In addition, the new space would have the same manager and will likely share 

facilities, such as the rest rooms and kitchen, as well as staff.  The two (2) 

restaurants will be connected on the inside, so that patrons may walk from one (1) 
restaurant to the other without having to go outside.  You ask if the new space 

would be covered under your client’s existing license.  You also ask if your client 

must file an “amendment” to add the new space, and if approval must be obtained 

before the new space opens. 

 

OPINION:  The storage, sale and service of alcoholic beverages is limited to the 
licensed area(s) only.  [47 P.S. § 4-401(a)].  In order to allow storage, sales and 

service of alcoholic beverages beyond the existing licensed area, a licensee would 

have to apply for an extension of its licensed premises to cover the additional 

premises.  [40 Pa. Code § 7.21].  Notice of the application for extension of 

premises must be posted upon the licensed premises in accordance with the 

Board’s Regulations.  [40 Pa. Code § 3.13].  
 

The modification of any of the currently licensed areas requires the application for 

extension of licensed premises by using the form PLCB-49:         

http://www.lcb.state.pa.us/cons/groups/licensing/documents/form/000360.pdf  

While the application is pending, an area outside the currently-licensed area that is 

the subject of the application for extension may not be used for the storage, sale or 
service of alcoholic beverages until your application has been approved.   

http://www.lcb.state.pa.us/cons/groups/licensing/documents/form/000360.pdf
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 
OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 
 

Very truly yours,  

 

 

 

FAITH S. DIEHL 
CHIEF COUNSEL 
 

Enclosure 

 

cc:   Pennsylvania State Police, 

         Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

 

LCB Advisory Opinion No. 14-032 


