
 

 

 
 

February 21, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

David and Jennifer Black 

 Re: Sampling Spirits and Costs 

 
Dear Mr. and Mrs. Black: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent on February 12, 2014, wherein you 

ask for clarification about your business plan.  You have a limited distillery license 

and are proposing a charge of two dollars ($2.00) to three dollars ($3.00) to sample 

your spirits.  A person who purchases a sample would receive a ticket or coupon – 
limit one (1) per person – for the same amount that he or she paid for the sample.  

That ticket or coupon could then be applied towards the purchase of a bottle of 

your spirits, if the person chooses to buy a bottle.  You ask if this is permitted 

under the law.  

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that David 
W. Black, Jr. and Jennifer M. Black hold Limited Distillery License No. AL-2 

(LID 66649) for the premises at 93 Blackout Alley, Brookville, Pennsylvania.  

 

OPINION:  Section 505.4(b)(5) of the Liquor Code provides that limited 

distilleries may sell samples or provide them free of charge.  [47 P.S. § 5-

505.4(b)(5)].  The only issue is whether a limited distillery may apply, via a ticket 
or coupon, the purchase price of a sample towards the purchase of a bottle.  

 

Section 493(24)(i) of the Liquor Code prohibits a licensee, including a 

manufacturer, from offering things of value as an inducement to the purchase of 

alcohol, with the exception of advertising novelties of nominal value and coupons.  

[47 P.S. § 4-493(24)(i)].  The Board has defined “advertising novelties of nominal 
value” as “matches, disposable lighters, bottle or can openers, caps, tee shirts, 

recipe pamphlets, pens, corkscrews and ashtrays, which bear advertising matter.”  

[40 Pa. Code § 13.52(a)].  In addition, you may sell promotional items advertising 

your business only, such as tee shirts, mugs, caps and other similar items, to the 

general public.  [40 Pa. Code § 13.52(f)]. 
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Manufacturers may offer coupons, but only for the purchase of wines and spirits 

through the Board’s wine and spirits stores or for the purchase of malt or brewed 

beverages through distributors and importing distributors.  [47 P.S. § 4-493(24)(i)].   
 

To summarize, you may charge a fee for offering samples of your product.  In 

addition, you may offer an advertising novelty to the person who purchases the 

sample, or a coupon towards the purchase of any non-alcoholic item, or a coupon 

towards the purchase of your products at one of the Board’s wine and spirits stores.  

You may not offer, to the person who purchases a sample, a coupon for the 
purchase of alcohol on your licensed premises or additional Board-approved 

location. 

 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 
OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 
 

Very truly yours,  

 

 

 

FAITH S. DIEHL 
CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, 

         Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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