
 

 

 
 

 

February 26, 2014 

 

Telephone: (717) 783-9454 

 FAX: (717) 787-8820 

 

Pete Fabiano, General Manager 
Sodexo Operations LLC 

 

 RE:   Third Party Event with Donated Alcohol at Public Venue 

 

Dear Mr. Fabiano: 

 
ISSUE:   This office is in receipt of your e-mail dated January 14, 2014, in which 

you recount a proposed event to take place at your licensed premises, and for 

which you request applicable rules and regulations.  Your entity has a public venue 

license.  A third party non-profit organization wishes to hold a ticketed event at 

your location.  The third party non-profit will provide food to be served by your 

employees or agents to ticket-holding attendees.   
 

The third party non-profit will also provide alcohol that it has received as a 

donation.  This donated alcohol will be served by your employees or agents at no 

charge to those event attendees presenting a drink ticket provided by the third party 

non-profit.  Your entity will also sell its own lawfully purchased alcohol on a cash 

basis to those attendees wishing to purchase same.  
 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Sodexo 

Operations LLC, trading as Riverhounds Event Center, holds Public Venue 

License No. PV-149 (LID 67047) for use by it at premises located at 510 West 

Station Square Drive, Pittsburgh, Pennsylvania.   You are the Board-approved 

manager.  
 

OPINION:  As you know, section 412(a) of the Liquor Code [47 P.S. § 4-412(a)] 

authorizes the Board to issue a restaurant liquor license to public venues, as 

defined in section 102 of the Liquor Code.  [47 P.S. § 1-102].  The liquor license 

authorizes the licensee to sell alcoholic beverages only on the licensed areas of its 
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premises.  [47 P.S. § 4-406(a.1); 40 Pa. Code § 7.21(a)].  It is important to keep in 

mind that any sales of alcohol by a public venue must take place with the 

occurrence of another event being held pursuant to the licensure (such as an 
athletic performance, performing arts event, trade show, convention or banquet), 

and in keeping with the restrictions on hours of service, types of containers and 

other rules and regulations as set forth in section 412 of the Liquor Code.  [47 P.S. 

§ 4-412(f)].  

 

You do not clearly indicate whether the tickets to be provided to event patrons by 
the third party non-profit will be given to these patrons at no cost, or whether the 

third party non-profit is selling these tickets.  If the tickets are given at no cost, 

then there is nothing in the Liquor Code or Board’s Regulations that would 

prohibit the donation of alcohol by a licensee to an unlicensed entity such as the 

third party non-profit in your proposal, for subsequent service by your employees 

or agents at a catered function at your licensed premises.   
 

Because your establishment is licensed by the Board, it is suggested that when a 

third party entity wants to provide the alcohol for its event, whether donated or 

purchased, you should require the client to provide proof that the wine, spirits, or 

beer was lawfully acquired in Pennsylvania.  Licensees are strictly liable for 

violations of the Liquor Code and its attendant laws and regulations that occur on 
the licensed premises.  [Pennsylvania Liquor Control Board v. TLK, Inc., 544 A.2d 

931 (Pa. 1988)].  Failure to require such proof may place you at risk of citation, 

which may result in a suspension or revocation of the license, or a fine of up to one 

thousand dollars ($1,000.00).  [47 P.S. § 4-471(b)]. 

 

On the other hand, if the third party non-profit is selling these event tickets (to 
include food and the donated alcohol), this would be considered a “sale” of alcohol 

as defined in the Liquor Code.  [47 P.S. § 1-102].  You could not “re-sell” the 

donated alcohol, even though you would not be imposing any charge on the 

ticketholders.  The “consideration” in this scenario would be acceptance of the 

purchased drink ticket in lieu of cash.  

 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 
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REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD.    
  

Very truly yours,  

 

    

 

FAITH S. DIEHL 
CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police,  

Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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