
 

 

 
 

 
February 26, 2014        Telephone:  717-783-9454 

                 Fax:  717-787-8820 

 

Mike Bunch 

VIA Email: bunch1140@yahoo.com  

  

           RE:  Baskets of Cheer 

  
Dear Mr. Bunch: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your email of January 27, 2014, in which you noted 

that you recently purchased a bar in Lebanon County.  You advise that you wish to 

conduct a fundraiser with the Children’s Miracle Network.  This fundraiser would consist 

of “baskets of cheer,” for which you would get donations and sell raffle tickets.  You 

would also take donations for “drinking out of a Mason jar.” 

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that Michale D. Bunch is 

President, Director, Stockholder and Manager of MTBunch Inc., which is the holder of 

Restaurant Liquor License No. R-11673 (LID 68571) for use by it at premises located at 

319 South Fifth Street, Lebanon, Pennsylvania. 
 

OPINION:  The event as you have described it would not be permissible, as you are not 

permitted to give alcohol as a prize.  Be advised that section 5.32 of the Board’s 

Regulations [40 Pa. Code § 5.32] permits retail licensees, such as clubs, to hold self-

sponsored events, tournaments, or contests on their licensed premises.  Self-sponsored 

means paid for and carried out by the licensee. 

 
Events, tournaments, and contests that are sponsored by the licensee are subject to the 

following rules:  there may be no unlawful gambling directly or indirectly associated with 

the event, tournament, or contest; there may be no consumption of alcohol by participants 

as part of the event, tournament, or contest; the price of admission may not include a 

charge for or entitle the participant to receive an alcoholic beverage, the value of all 
prizes awarded may not exceed five hundred dollars ($500.00), and the total value of all 

prizes awarded in a seven (7)-day period may not exceed five thousand dollars 

($5,000.00).  [40 Pa. Code § 5.32(e)].  Finally, licensees must maintain records of the 

prizes and winners on the licensed premises for two (2) years following the event, 

tournament, or contest.  [40 Pa. Code § 5.32(e)(9)]. 
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One of the conditions mentioned above is that no unlawful gambling may be directly or 

indirectly associated with any event, tournament, contest or activity on the licensed 

premises.  If there is unlawful gambling, the licensee will be held strictly liable for such 

activity and could be cited for violation of the Liquor Code and the Board’s 

Regulations.  [40 Pa. Code § 5.32(e)(2)].  Because unlawful gambling is a violation of the 
Pennsylvania Crimes Code, this office cannot provide you with a legal opinion as to 

whether the drawings referred to would constitute unlawful gambling.  However, it 

should be noted that unlawful gambling consists of the following elements:  (1) 

consideration or a fee or charge to play; (2) an element of chance; and (3) a prize or 

reward.  Pennsylvania Liquor Control Bd. v. PPC Circus Bar, Inc., 96 Pa. Cmwlth. 115, 

506 A.2d 521 (1986).  Be advised that some gambling activities, while unlawful 

generally, are considered to be lawful if conducted by an entity that holds a small games 

of chance permit.  You should contact your County Treasurer or the Pennsylvania 

Department of Revenue, Miscellaneous Tax Division at (717) 787-8275 to determine 
what activities are permissible with such a permit and whether the prize limits are 

permissible.  You may also wish to contact the local police, the Pennsylvania State 

Police, or the County District Attorney’s Office for an official opinion concerning 
whether the drawings would constitute unlawful gambling. 

 

The Board’s Regulations require that licensees shall maintain on the licensed premises 

for two (2) years from the date of the event, an itemized list of all prizes for each event, 

tournament, or contest indicating each prize, its value and the name and address of the 
recipient.  [40 Pa. Code § 5.32(e)(9)].  Finally, be advised that the Board’s Regulations 

require a club licensee to adhere to the provisions of its constitution and/or bylaws.  [40 

Pa. Code § 5.81]. 

 

It should be noted that raffles typically involve gambling and thus would not be 

permissible unless authorized under the Small Games of Chance Act.  However, even if 

the raffle itself is lawful, the giving of alcohol as a prize is not.  Pursuant to section 
493(24) of the Liquor Code [47 P.S. § 4-493(24)], Board Advisory Notice No. 10 (6th 

Revision) and section 5.32(h) of the Board Regulations [40 Pa. Code § 5.32(h)], alcoholic 

beverages may not be included as part of a prize. 

 

One option might be for you to partner with an entity that holds a Special Occasion 

Permit (“SOP’).  Pursuant to section 408.4 of the Liquor Code, the Board may issue 

SOPs to eligible entities.  [47 P.S. § 4-408.4].  Entities that qualify may obtain an SOP 

that would authorize them to sell liquor and/or malt or brewed beverages to persons 

twenty-one (21) years of age or older who are not visibly intoxicated.  [47 P.S. §§ 4-

408.4, 4-493(1)].  SOPs are generally issued for a period of not more than six (6) 

consecutive or non-consecutive days during a calendar year.  [47 P.S. § 4-408(i)].  The 
SOP is to be used as a means of raising funds for the holder, but can be used in 

conjunction with activities or events involving other entities.  [47 P.S. § 4-408.4(m)].  
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The holder of an SOP may sell alcoholic beverages during the hours of 7:00 a.m. until 

2:00 a.m. of the following day.  [47 P.S. § 4-408.4(k)].  Please be advised, however, that 

if the proposed event will be conducted on the licensed premises, it may be necessary for 

you to de-license the area to be used for the SOP, as dual licensing of a particular 

premises is prohibited.   

 
Regarding your “drinking out of a Mason Jar” promotion, by e-mail dated February 5, 

2014, you advised that this would entail individuals drinking out of individual jars for a 

donation of money.  Your promotion may be permissible. Pursuant to section 13.53 of the 

Board’s Regulations [40 Pa. Code § 13.53], a retail licensee is permitted to offer one (1) 

free standard-sized alcoholic beverage per patron in any offering, as long as the giving of 

the free drink is not contingent upon the purchase of any other alcoholic beverage.  A 

standard-sized alcoholic beverage means twelve (12) fluid ounces of malt or brewed 

beverage, four (4) fluid ounces of wine (including fortified wine), and one and one half 

(1.5) fluid ounces of liquor.  [Id.].  Thus, if you were to give away one (1) free drink in a 
Mason jar per day and donate any money received, this would be acceptable.  However, 

be advised that you may not call your event a tournament or contest because you are 

providing alcohol.  
 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 
UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD 

 

Very truly yours, 

  

 
 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police,  

      Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

    Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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