
 

 

 

February 27, 2014                                                            Telephone: (717) 783-9454                                                                                                                                   

               FAX: (717) 787-8820  

Dennis Shreve 

Restaurant Manager  

The Clubs at Colonial Ridge  
Squires Restaurant 

              RE:   Required Donation of Kegs  

Dear Mr. Shreve: 

ISSUE:   This office is in receipt of your e-mail dated January 29, 2014, wherein 

you advise that you are booking a golf outing in which there will be two (2) 

donated kegs to use on the course and for which you have required that the party 

donate an additional two (2) kegs to you.  You inquire whether this is legal.  

 
Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate 

that Colonial Golf and Tennis Club LLC, holds Privately-Owned Public Golf 

Course Liquor License No. PGR-305 (LID 61946) for the premises located at 4901 

Linglestown Road, Harrisburg, Pennsylvania, and also holds Privately-Owned 

Public Golf Course Liquor License No. PGR-336 (LID 66681) for the premises 

located at 3940 Linglestown Road, Harrisburg, Pennsylvania.  
 

OPINION:  Section 4-406(e) of the Liquor Code allows the holder of a restaurant or 
club license located on a golf course to sell, furnish or give alcoholic beverages, liquor 
and malt or brewed beverages, on unlicensed portions of the golf course, as long as 
the alcoholic beverages remain on the golf course, restaurant or club premises.  [47 
P.S. § 4-406(e), 47 P.S. § 4-442(e)(3)].  A golf course is defined in section 102 of the 
Liquor Code as “a course having a minimum of nine (9) holes and a total length of 
twenty-five hundred (2,500) yards.”  [40 P.S. § 1-102].  
 

There is nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations that prohibits an 
individual or a group from bringing alcohol into any establishment, whether or not the 
establishment possesses a license issued by the Board.  The establishment is, 
therefore, free to allow or prohibit individuals or groups from bringing their own 
alcohol onto its premises.  If you decide to prohibit customers from providing their 
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own alcohol, such prohibition may not be done in an unlawfully discriminatory 
manner.  If you decide to allow golfers to provide their own alcohol, you may want to 
check with your local municipality to inquire if there are any local ordinances that 
restrict “bring your own” alcohol establishments.   
  
It is also suggested that if you permit your customers to bring their own alcohol, you 
may wish to ask them to bring a receipt for the purchase of the alcohol, to show that it 
was lawfully procured.  Sections 491 and 492 of the Liquor Code make it unlawful for 
any person to possess any beer, wine or spirits within Pennsylvania that have not been 
purchased through a Pennsylvania wine and spirits store, a licensed limited winery, or 
from an entity licensed to sell malt or brewed beverages for off-premises 
consumption.  [47 P.S. §§ 4-491, 4-492]. 
 

Licensees may be strictly liable for violations of the Liquor Code and/or Board 
Regulations which occur on the golf course.  Pennsylvania Liquor Control Bd. v. 
TLK, Inc., 518 Pa. 500, 544 A.2d 931 (1988); Pennsylvania State Police, Bureau of 
Liquor Control Enforcement v. Goodfellas, 850 A.2d 868 (Pa. Cmwlth. 2004).  The 
potential penalties for Liquor Code or Board Regulation violations range from a fine 
to license suspension or revocation, or both.  [47 P.S. § 4-471(b)].   
 

Accordingly, the booking party may be permitted to bring the kegs for its own use.  

 

Your proposed requirement that the party donate kegs to you is not permissible.  

Section 13.51 of the Board’s Regulations prohibits the exchange between licensees 

of different classes [40 Pa. Code § 13.51].  If the booking party is a licensee, under 
no circumstances could you accept any donated alcohol from it.  If the booking 

party is not a licensee, the exchange is prohibited as an illegal sale.  The sale of 

alcohol is illegal in Pennsylvania unless the entity selling the alcohol has a license 

or permit from the Board.  [47 P. S. § 4-491(1), 4-492(2),(3)].  The Liquor Code 

defines a “sale” as any transfer of liquor, alcohol or malt or brewed beverages for 

consideration.  [47 P.S. § 1-102].  Your requirement that the party donate kegs to 
you would accordingly be an illegal transfer of alcohol.  Such a requirement on 

your part is clearly defined as an unlawful act and is prohibited.  

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 
DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 
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ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD.                               

  
Very truly yours,  
   

 
  
  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 
  

cc:      Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

          Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
          Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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