
 
 

 

 

March 14, 2014 

 

Telephone: (717) 783-9454 

 FAX: (717) 787-8820 
 

Dale K. Ketner, Esquire 

 

 RE:   Wine Sales by PGR Licensee 

 

Dear Mr. Ketner: 
 

ISSUE:   This is in response to your e-mail dated February 4, 2014, in which you 

indicate that you represent PAC Entertainment, Inc. (“PAC”), a new privately-

owned public golf course (“PGR”) licensee.  PAC would like to host functions 

highlighting local produce and wines in meals to be served in connection with 

these functions.  You ask whether PAC may purchase the wines directly from 
wineries, for PAC’s sale at its licensed premises, and you note that the wineries 

would not be involved in the functions beyond selling wine to PAC.  It will be 

assumed for purposes of this response that you are referring to events such as are 

commonly referred to as “pairings” or “wine tasting dinners.” 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that PAC 
Entertainment Inc. holds Privately-Owned Public Golf Course License No. PGR-

287 (LID 69046) for use by it at premises located at 1724 State Route 25, 

Millersburg, Pennsylvania.    

 

OPINION:  A PGR license is a restaurant liquor license for a privately-owned 

public golf course.   Such a license is applicable to restaurant facilities at a 
privately-owned golf course open for public accommodation.  [47 P.S. § 4-

461(e.1)].   A PGR license permits the sale of liquor (including wine) and malt or 

brewed beverages between 7:00 a.m. and 2:00 a.m. for consumption on the 

premises, but no sales on Sunday unless a Sunday sales permit is held.  It also 

permits the sale of malt or brewed beverages to a person for consumption off the 

licensed premises if not exceeding one hundred ninety-two (192) fluid ounces in a 
single sale. Section 406(e) of the Liquor Code allows the holder of a restaurant or 

club license located on a golf course to sell, furnish, or give alcoholic beverages on 
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unlicensed portions of the golf course as long as the alcoholic beverages remain on 

the golf course, restaurant or club premises.  [47 P.S. § 4-406(e)].   

 
Regarding PAC’s procurement of wines, please note that is unlawful for anyone in 

Pennsylvania to possess wine not acquired from a Pennsylvania wine and spirits 

store, a sacramental wine dealer, or a licensed limited winery.  [47 P.S. §§ 4-488, 

4-491(2), 5-505.2, 5-505.4].  A licensed limited winery is entitled to sell and ship 

the wine that it produces directly to Pennsylvania residents and other retail 

licensees of the Board, such as restaurants.  [47 P.S. §§ 5-505.2].   Transportation 
of the lawfully purchased wine must be via a licensed transporter-for-hire or in the 

limited winery’s properly registered vehicle, and not by the purchasing licensee.  

[47 P.S. §§ 5-505.2; 40 Pa. Code § 11.111].  No additional permits are required to 

deliver the wine.  

 

From your description of the proposed wine and meal functions, PAC will 
purchase the wines from licensed limited wineries for service by PAC to PAC’s 

patrons.  That is, PAC is not proposing a wine exposition or tasting events, as 

either of those events is set forth in the Liquor Code and Board’s Regulations.  

[See e.g., 47 P.S. § 5-505.2(4) regarding wine expositions, and 40 Pa. Code § 

13.201 and 40 Pa. Code §13.211(b) regarding tastings].  There is nothing in the 

Liquor Code or the Board’s Regulations that would prohibit PAC from offering an 
entire dinner, including lawfully procured wine, for a set price that does not 

discount either the food or the wine.  PAC could, however, discount the wine if the 

discount pricing practices (e.g., happy hour and daily drink special) are followed.  

It must be noted, however, that PAC may not sell wine for off-premises 

consumption. [47 P.S. § 4-406(a.1); 40 Pa. Code § 7.21(a)].   

 
Finally, you may wish to refer to the searchable database of Advisory Opinions 

issued by this office.  That database can be located on the Board’s website at 

www.lcb.state.pa.us, then click “Legal,” and then “Advisory Opinions.”  You will 

find many Opinions that are on point or generally instructive to you and your 

client.  

 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

http://www.lcb.state.pa.us/
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BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD.    

  
Very truly yours,  

 

    

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 
 

cc:   Pennsylvania State Police,  

Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
 

 LCB Advisory Opinion No. 14-080 

 


