
 

 

 
 

 

March 18, 2014 Telephone: (717) 783-9454 

 FAX: (717) 787-8820 

 

 
Trish Kauffman 

 

 RE:   Pool Tournament    

 

Dear Ms. Kauffman: 

 
ISSUE:   This office received your e-mail dated February 25, 2014, wherein you 

indicate that you would like to have a pool tournament at your bar.  You explain 

that participants would pay five to ten dollars ($5.00-$10.00) to enter the 

tournament, and the top three (3) participants would receive a percentage of the 

money.  You ask if this is permissible.  You further indicate that you have 

participated in a pool league where the licensee provides one (1) free drink to the 
participants; however, you state that you will not be offering a free drink to 

participants of your self-sponsored tournament. 

 

OPINION:  Section 5.32 of the Board’s Regulations generally prohibits retail 

licensees from holding or permitting to be held events, tournaments, or contests on 

their licensed premises.  [40 Pa. Code § 5.32(d)].  However, one (1) of several 
exceptions permits retail licenses to conduct self-sponsored (i.e., paid for and 

carried out by the licensee) events, tournaments, and contests on their licensed 

premises, provided they comply with certain conditions.  [40 Pa. Code § 

5.32(d)(5)].   

 

Events, tournaments and contests are defined as “a competitive endeavor involving 
skill, speed, strength or endurance.  The term includes a competitive endeavor 

involving physical attributes of contestants.”  [40 Pa. Code § 5.30].  Events, 

tournaments, and contests that are sponsored by the licensee are subject to the 

following rules.  The event, tournament, or contest may not involve the 

consumption of alcoholic beverages.  [40 Pa. Code § 5.32(e)(3)].  There may be no  
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unlawful gambling associated with the event, tournament, or contest.  [40 Pa. Code 

§ 5.32(e)(2)].  The price of a ticket or admission to an event, tournament, or contest 

may not include a charge or assessment for alcoholic beverages or entitle the 
attendee to receive alcoholic beverages on the licensed premises.  [40 Pa. Code § 

5.32(e)(4)].  In addition, the value of all prizes awarded may not exceed one 

thousand dollars ($1,000.00), and the maximum weekly prize limit in a seven (7)-

day period is twenty-five thousand dollars ($25,000.00).  [40 Pa. Code § 

5.32(e)(7)].  Please note that these limits are not only applicable to cash prizes, but 

include the fair market value of any non-cash prizes. There are exceptions to prize 
limitations for entities operating under the Small Games of Chance Act. [10 P.S. 

§§ 311-327].  Additionally, licensees must maintain records of the prizes and 

winners on the licensed premises for at least six (6) months, and must maintain the 

records on or off the licensed premises for two (2) years following the event, 

tournament, or contest.  [40 Pa. Code § 5.32(9); 47 P.S.  § 4-493(12)].  

  
One of the conditions mentioned above is that no unlawful gambling may be 

directly or indirectly associated with any event, tournament, contest or activity on 

the licensed premises.  If there is unlawful gambling, the licensee will be held 

strictly liable for such activity and could be cited for violation of the Liquor Code 

and the Board’s Regulations.  [40 Pa. Code § 5.32(e)(2)].  Because unlawful 

gambling is a violation of the Pennsylvania Crimes Code, this office cannot 
provide you with a legal opinion as to whether the tournament that you described 

would constitute unlawful gambling.  However, it should be noted that unlawful 

gambling consists of the following elements:  (1) consideration or a fee or charge 

to play; (2) an element of chance; and (3) a prize or reward.  Pennsylvania Liquor 

Control Bd. v. PPC Circus Bar, Inc., 96 Pa. Cmwlth. 115, 506 A.2d 521 (1986).  

You should contact the local police, the Pennsylvania State Police, or the County 
District Attorney's Office for an official opinion regarding whether your proposed 

tournament would constitute unlawful gambling.  

  

Should you have any additional questions, do not hesitate to contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 
DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS  
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BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  
Very truly yours,  

 

    

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 
 

cc:   Pennsylvania State Police,  

Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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