
 
 

March 20, 2014 Telephone: (717) 783-9454 

 FAX: (717) 787-8820 

 

Tim Riefel 

  

  

          RE:  Barrel Aged Cocktails 

 

Dear Mr. Riefel: 

  

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated January 27, 2014, wherein you ask 
about the legal status of creating barrel aged cocktails.  You state that you have heard 

differing opinions and would like a concrete answer before deciding whether or not to 

start a barrel aged cocktail menu.   

 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that 

you are the general manager for The Phyrst, Inc. holder of Restaurant Liquor License No. 

R-19796 (LID 20533) for premises located at 111 & 111 ½ Beaver Avenue, State 

College, Pennsylvania.  

 

OPINION:  For purposes of this response, barrel-aged cocktails are pre-mixed drinks, 

placed in barrels for a period of time, often a few weeks.  The technique's purported 

purpose is to change the cocktail's character and flavor, mellowing the mix in the same 
way that wines and distilled spirits are aged. 

 

Section 491(10) of the Liquor Code makes it unlawful for licensees to fortify, adulterate, 

or contaminate any liquor, except as permitted by the Board’s Regulations, or to refill 

wholly or in part, with any liquid or substance whatsoever, any liquor bottle or other 

liquor container.  [47 P.S. § 4-491(10)].  Therefore, a licensee could not refill liquor 

bottles with cocktails as part of the aging process.  Please also note that with respect to 

the pre-mixing of alcoholic beverages, it should be remembered that section 491(4) of the 

Liquor Code [47 P.S. §4-491(4)] prohibits the use of decanters of alcoholic beverages by 

licensees, except for wines. 

  

However, it is permissible for cocktails to be combined or prepared in another container, 
such as a barrel or decanter, temporarily stored, and then served by the glass.   In other 

words, it is permissible to premix a cocktail and keep it in a barrel, but the Liquor Code 
prohibits creating the mixture within, or returning the mixture to, the original liquor 

bottle or keeping the aged cocktails overnight.  
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Please note that holders of limited distillery licenses are allowed to produce not more 

than one hundred thousand (100,000) gallons of distilled liquor per year.  [47 P.S. § 5-

505.4].  Limited distilleries can manufacture and sell bottled liquor produced on the 

licensed premises to the Board, to licensees, and to the public between 9:00 a.m. and 

11:00 p.m., operate and maintain up to two (2) Board-approved, additional satellite 

locations, apply for and hold a restaurant, hotel, or eating place retail dispenser license to 

sell alcoholic beverages for on-premises consumption at the licensed distillery premises, 

sell food and liquor for consumption on or off the licensed premises, and offer on-

premises tastings.  [Id.].  Such a license would enable you to create, store and sell barrel-

aged cocktails.  The forms necessary to apply for a limited distillery license can be 

obtained from the Board’s public website www.lcb.state.pa.us, under the section 

“Licensees – Applications and Forms.” 
 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT IINSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours, 

 

 
 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

        Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

        Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

        Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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