
 

 

 
 

March 31, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

Paul S. Reese 

Classic Pizza 

Larksville, Pennsylvania 

 Re: Restaurant Seating Requirements 

 

Dear Mr. Reese: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent on February 9, 2014, wherein you ask 

questions about seating in your restaurant.  You note that business slows down or stops 
about one and a half (1½) hours before closing time.  You ask when you may begin 

closing down for the evening by stacking the chairs to start cleaning the dining room, 

even though your business is technically still open.  You ask if the chairs can be placed 

on top of the tables, upside down, so that they are available for patrons to take down and 

sit on.  You further advise that you have five (5) booths, and each booth can 

accommodate six (6) people, but you ask how many people can sit in a booth, because 
you have heard that only four (4) patrons are permitted per booth.  

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate Paul S. Reese, 

trading as Classic Pizza, holds Restaurant Liquor License No. R-3352 (LID 52963) for 

the premises at 550 East Main Street, Larksville, Pennsylvania.  

 
OPINION:  Section 102 of the Liquor Code, in pertinent part, defines a restaurant as 

follows: 

  

a reputable place operated by responsible persons of good reputation and 

habitually and principally used for the purpose of providing food for the 

public, the place to have an area within a building of not less than four 
hundred square feet, equipped with tables and chairs, including bar seats, 

accommodating at least thirty persons at one time.  

  

[47 P.S. § 1-102 (emphasis added)].   

With regard to the number of people who may sit in a booth, the Board’s Regulations 

provide that an eating space is “at least 18 inches wide by 12 inches deep, which is 
suitable for a service setting of plate, utensils and drink.”  [40 Pa. Code § 3.1].  
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Therefore, your booth may seat as many patrons as there are eating places within that 

booth.   

 
If your five (5) booths are large enough to provide for six (6) eating places per booth, 

then your booths alone are sufficient to meet the requirement of providing seating for 

thirty (30) persons at one (1) time.  If the booths are not large enough for thirty (30) 

eating places, then you need to keep as many chairs and tables on the floor while you are 

still open for business so as to provide seating for thirty (30).   

 
The Liquor Code and the Board’s Regulations have no provisions regarding when a 

licensee may begin clean-up procedures.  Since the Pennsylvania Department of 

Agriculture has general oversight over the preparation and sale of food, you may want to 

contact that agency for its input.  You can reach it at 1-866-366-3723 or on the Internet at 

www.agriculture.state.pa.us. 

 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 
LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  

 

 

FAITH S. DIEHL 
CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, 

         Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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