
 

 

 

 

 

March 31, 2014                              Telephone:  (717) 783-9454 
                      FAX:  (717) 787-8820 

 

 

Catherine Kilburn 

People’s Light and Theatre 

The Farmhouse and Bistro  
 

RE:  Sale of Wine and Beer to Staff at Cost 

 

Dear Ms. Kilburn: 

  

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated February 9, 2014, in which 
you inquire whether you are able to sell wine and beer to your staff at cost since 

the stores are usually closed by the time that they leave work.  You inquire if the 

practice is permitted, and if so, should the transactions be recorded or just subject 

to the company policy, which restricts sales to purchasers of legal age.  

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Actors’ 
Inn, Inc. holds Hotel Liquor License No. H-5251 (LID 7605) for premises located 

at 39 Conestoga Road, Malvern, Pennsylvania. 

  

OPINION:  Please be advised that generally wine may only be sold in 

Pennsylvania for off-premises consumption by the Board, the holder of a limited 

winery license or the holder of a sacramental wine license.  However, patrons of 
restaurant or hotel licensees who have purchased, but only partially consumed, a 

bottle of wine on the premises may take the bottle with them when they leave, as 

long as the bottle was purchased in conjunction with a meal which was consumed 

on the premises, and so long as the bottle is resealed.  [47 P.S. § 4-406(e)].  For 

purposes of this law, a “meal” means food prepared on the premises, sufficient to 

constitute breakfast, lunch, or dinner; it does not mean a snack, such as pretzels, 
popcorn, chips, or similar food.  [Id.].  The sale of an unopened bottle of wine for 
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consumption solely off the premises remains unlawful.  Therefore, the sale of 

bottles of wine to your staff for off premises consumption would not be 

permissible.  
 

Holders of retail licenses other than clubs may sell malt or brewed beverages for 

off-premises consumption when sold in quantities of not more than one hundred 

ninety-two (192) fluid ounces in a single sale to one (1) person.  [47 P.S. § 4-

407(a)].  Act 11 of 2011 clarified that retail licensees may sell beer-to-go in either 

open or closed containers, as long as the municipality in which they are located 
does not have an ordinance restricting open containers in public places.   

  

However, while the Liquor Code allows beer to be taken off the licensed premises 

in an unsealed container, local municipalities may have ordinances which prohibit 

open containers of alcoholic beverages within the boundaries of that 

municipality.  As this office cannot advise you as to the open container laws in 
your municipality, it is suggested that you contact your local municipality or local 

police department to determine if your municipality has any applicable open 

container ordinances. 

 

Please be advised that licensees are subject to time restrictions as to sales of 

alcoholic beverages.  Hotel licensees may sell liquor and malt or brewed beverages 
from 7:00 a.m. until 2:00 a.m. of the following day except Sunday; Sunday sales 

are permitted between midnight and 2:00 a.m.    [47 P.S. § 4-406(a)(2)] 

 

If “at cost” refers to a discounted price, your intention to sell alcohol to staff “at 

cost” violates the Liquor Code provisions as to discount pricing.  It is only 

permissible for retail liquor license holders to discount alcoholic beverages in 
accordance with section 406 of the Liquor Code and the Board’s discount pricing 

practice regulations.  [47 P.S. § 4-406; 40 Pa. Code § 13.102].  Those regulations 

provide that, each day, retail licensees may have a daily drink special and a happy 

hour.  [40 Pa. Code § 13.102].   

 

With regard to happy hour pricing, a licensee is permitted to discount any and all 
alcoholic beverages for a period of time not to exceed four (4) consecutive hours or 

nonconsecutive hours per day and a maximum of fourteen (14) hours per 

week.   [47 P.S. § 4-406(g)].  During this happy hour, the price of alcoholic 

beverages may not change.  Section 406(g) of the Liquor Code [47 P.S. § 4-406(g)] 
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requires notice of all happy hours to be posted on the licensed premises seven (7) 

days prior to the happy hour. 

  
In addition to happy hours, a licensee is permitted to offer one (1) specific type of 

alcoholic beverage at a discounted price all day, or for a portion of the day if it 

chooses, as a daily drink special.  [40 Pa. Code § 13.102(b)(2)].  A specific type of 

alcoholic beverage means either a specific registered brand of malt or brewed 

beverages, a type of wine, a type of distilled spirits or a mixed drink.  [Id.].   

  
The following are examples of permissible daily beer specials:  a specific brand of 

beer such as “Blue Hound Pilsner” or “Brendan’s Cream Stout” or “Oil City 

Light,” but not “all draft” or “all bottled” beer or “all Blue Hound products.”  Daily 

wine specials could be “Chardonnay” or “Merlot,” but not “all white wine” or “all 

red wine” or “all Kendall’s wines.”  Permissible spirits specials would be “Rum 

and Cola” or “all brandy drinks,” but not “all well drinks” or “all Jackson’s 
products.”  [Board Advisory Notice No. 16 (Amended)]. 

  

No discount pricing practice may occur between 12:00 a.m. (midnight) and the 

legal closing hour for restaurant, hotel, and eating place licensees.  [40 Pa. Code § 

13.102(a)].   

  
If you intend to offer an employee discount, it would have to comply with and be 

incorporated within the aforementioned guidelines, specifically available to all 

patrons, and restricted to being sold prior to midnight, and limited to beer sales for 

off premises consumption. 
  

If you have any further questions or concerns regarding this matter, the Liquor 

Code or the Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 
 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 
REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 
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Very truly yours, 

  
  

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:      Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 
          Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

          Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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