
 

 

 
 

April 3, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

 

Joseph Birch 

 

 Re: Serving Sizes for Beer With High ABV 

 

Dear Mr. Birch: 

 

ISSUE:  Your e-mail of February 15, 2014 states that you have seen a significant 

increase in the demand for craft beers at your establishment, which presumably 
holds a liquor or eating place malt beverage license.  Some of these beers are in 

excess of ten percent (10%) alcohol by volume (“ABV”).  You inquire whether 

there is a limit to the serving size of a beer once it exceeds a certain ABV. 

 

It is assumed for purposes of this response that you are inquiring on behalf of a 

licensee. 
 

OPINION:  Generally, retail liquor licensees are permitted to sell and serve malt or 

brewed beverages by the bottle, glass or other container for consumption on the 

licensed premises.  [47 P.S. § 4-406].  Nothing in the Liquor Code or the Board’s 

Regulations sets a limit on the serving size of a malt or brewed beverage, including 

beer, once it exceeds a certain ABV. 
 

However with regard to the serving size, please keep in mind that it is unlawful to 

sell, furnish or give any liquor or malt or brewed beverages, or to permit any liquor 

or malt or brewed beverages to be sold, furnished or given, to any person visibly 

intoxicated.  [47 P.S. § 4-493(1)]. 

  
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 
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BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 
Very truly yours,  

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 
 

cc:   Pennsylvania State Police, 

         Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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