
 
 

April 3, 2014            Telephone: (717) 783-9454 

             FAX: (717) 787-8820 

 

Andrew Ernst 

Executive Sous Chief 
Wyndham Gettysburg 

95 Presidential Circle 

Gettysburg, PA 17325 

  

  

          RE:  Hotel Licensing  
 

Dear Mr. Ernst: 

  

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated February 4, 2014, wherein 

you state that you are opening a café/gift shop in your hotel lobby on the premises.  

You ask if you would be permitted to sell wine and beer for off-premises 
consumption from this café.  You note that the current lounge/bar currently sells 

wine and beer for off-premises consumption. 

 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate 

that Gateway Gettysburg Hotel Conference Center Partners LP t/a Wyndham Hotel 

holds Hotel Liquor License No. H-6039 (LID 55882) for premises located at 95 
Presidential Circle, Gettysburg, Pennsylvania.  

 

OPINION:  The Liquor Code defines a hotel as “any reputable place operated by 

responsible persons of good reputation where the public may, for a consideration, 

obtain sleeping accommodations and meals and which, in a city, has at least ten, 

and in any other place at least six, permanent bedrooms for the use of guests, a 
public dining room or rooms operated by the same management accommodating at 

least thirty persons at one time, and a kitchen, apart from the public dining room or 

rooms, in which food is regularly prepared for the public.” [47 P.S. § 1-102].  The 

holder of a hotel liquor license is authorized to sell liquor and malt or brewed 

beverages by the glass, open bottle or other container, and in any mixture, for 

consumption only in that part of the hotel habitually used for the serving of food to 
guests or patrons, and to guests in their private rooms in the hotel.  [47 P.S. § 4-
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406(a)(1)].  The holder of a hotel license (or the holder of a restaurant license 
located in a hotel) may allow persons to transport liquor or malt or brewed 

beverages from the licensed portion of the premises to the unlicensed portion of the 

premises, so long as the liquor or malt or brewed beverages remain on the hotel 

property.  [47 P.S. § 4-406(e)]. 
 

If the café/gift shop is included in the licensed area and meets the definition of a 

“hotel,” alcoholic beverages may be sold from it.  However, please note that non-
food items such as over the counter medicines, deodorant, shampoo and other 

traditional gift shop items, may not be sold from a licensed area unless approved 

by the Board.  Sale of sundries by Licensee upon its licensed premises is prohibited 

as the conduct of “another business,” unless Licensee requests and receives the 

Board’s approval to allow the sale of sundries.  [40 Pa. Code § 3.52(c)]. 

 
Also, please note that as stated above, hotel licensees are authorized to sell liquor 

and malt or brewed beverages by the glass, open bottle or other container, and in 

any mixture, for consumption only in that part of the hotel habitually used for the 

serving of food to guests or patrons, and to guests in their private rooms in the 

hotel.  [47 P.S. § 4-406(a)(1)].  The holder of a hotel license (or the holder of a 

restaurant license located in a hotel) may allow persons to transport liquor or malt 
or brewed beverages from the licensed portion of the premises to the unlicensed 

portion of the premises, so long as the liquor or malt or brewed beverages remain 

on the hotel property.  [47 P.S. § 4-406(e)].  A hotel liquor license does permit the 

sale for consumption off-premises of up to one hundred ninety-two (192) fluid 

ounces of malt or brewed beverages in a single sale to one (1) person.  [47 P.S. § 4-

401].  However, the sale of wine for off-premises consumption is generally 
prohibited.  Section 406(e) of the Liquor Code provides a limited exception that:  

  

the holder of a hotel license or a restaurant license may allow persons 

who have purchased, but only partially consumed, a bottle of wine on 

the premises to remove the bottle from the premises, so long as the 

bottle was purchased in conjunction with a meal which was consumed 
on the premises and so long as the bottle is resealed. 

  

[47 P.S. § 4-406(e)].   
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A “meal” is defined as “food prepared on the premises, sufficient to constitute 
breakfast, lunch or dinner; it shall not mean a snack, such as pretzels, popcorn, 

chips or similar food.”  [Id.]. 

 

Therefore, the only off-premises sales of wine that could be conducted by a hotel 

licensee are partially consumed bottles as discussed above.    

 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT IINSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 
BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours, 

 

 
 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

        Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
        Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

        Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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