
 

 

 
 

April 16, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

Matthew Goldstein, Esquire 

Goldstein & McHugh, P.C. 

Constitution Place 
325 Chestnut Street, Suite 713A 

Philadelphia, PA 19106 

 Re: Follow Up to Advisory Opinion 13-499 

 

Dear Mr. Goldstein: 

 
ISSUE:  Your e-mail of March 7, 2014, to Kimberly McKenrick of the 

Pennsylvania Liquor Control Board’s (“Board”) Bureau of Licensing 

(“Licensing”) was forwarded to this office for response.  Your e-mail included 

several follow up questions to this office’s Advisory Opinion 13-499, which was 

issued in response to your letter sent via e-mail on October 9, 2013.  In that e-mail, 

you asked several questions related to your client, who is a shareholder and 
member of two (2) restaurant (“R”) liquor licenses: R-1175 (LID 53147) and R-

7604 (LID 54015).  Your client will also be an owner of a new entity that will be 

applying for both a brewery (“G”) license and an R license at a currently 

unlicensed location in Pennsylvania.  You would like confirmation that a G license 

and an R license at the new, proposed location would constitute a “couplet” and, 

therefore, would not be an impermissible interlocking interest with respect to your 
client’s other two (2) R licenses.1  

 

In your October 9, 2013, letter, you advised that your client intends to engage in a 

contract brewing relationship with a licensed brewery located in another state.2  

You advised that your client would retain title to the products brewed by the out-

of-state contract brewer, and would be the ultimate seller thereof.  You asked if 
your client would be permitted to sell sealed bottles/cans of beer to retail patrons 

                                                 
1 In your March 7, 2014, e-mail, you advise that your client would like to clarify that your client would operate a 

brewery in connection with an “R” license, the combination being a “couplet.”  This clarification is duly noted.  

 
2 In your March 7, 2014, e-mail, you advise that your client would like to clarify that your client would engage in a 
contract brewing arrangement with an out-of-state brewery.  Both your client and the other brewery will have the 
requisite state and federal license.  This clarification is duly noted.  
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for take-out of a) its own beer manufactured at the on-site brewery; b) its own beer 

manufactured out-of-state by the contract brewer; and c) beer manufactured by 

other breweries and purchased for resale at the brewery/restaurant location.   
 

You also asked if the couplet arrangement, where the same location holds both a G 

license and an R license, prohibits self-distribution by the brewery and requires the 

use of importing distributors and distribution through the three (3)-tier system. 

 

Finally, you asked if the beer brewed by the out-of-state contract brewer may be 
packaged and labeled to reflect that it was manufactured at the Pennsylvania 

location.  You asked if there is a source of rules or regulations governing 

advertising, packaging and labeling in a contract brewing situation.   

 

In your e-mail of March 7, 2014, you ask the following questions: 

 
1. For beer produced on-site at the brewery, you ask if you are correct in 

assuming that an Importing Distributor is not necessary for beer sold 

at the brewery and at the couplet restaurant to individuals for on-

premises or off-premises consumption. 

 

2. For beer brewed out-of-state under the contract brewing arrangement, 
you ask if you are correct that such beer cannot be sold in the brewery 

under any circumstances (either on- or off-premise consumption) 

since it was not physically brewed there. 

 

3. For beer brewed out-of-state under the contract brewing arrangement, 

you ask if all sales at the couplet restaurant (either on- or off-premise 
consumption) must go through an importing distributor first. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Adam 

K. Ritter is an officer and stockholder of Beacon on East Girard, Inc., which holds 

Restaurant Liquor License No. R-1175 (LID 53147) for the location at 541-543 

East Girard Avenue, Philadelphia, Pennsylvania.  Mr. Ritter is also identified as a 
member of Yetti, LLC, which holds Restaurant Liquor License No. R-7604 (LID 

54015) for the premises located at 2201 Christian Street, Philadelphia, 

Pennsylvania.  

 

OPINION:  A G licensee may sell to individuals for off-premises consumption, in 

containers or packages of unlimited quantity and of any volume, beer 
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manufactured on its licensed premises.  [47 P.S. § 4-440].  An R licensee may sell 

up to one hundred ninety-two (192) ounces of beer in a single sale to an individual 

for off-premises consumption.   
 

When the two (2) licenses are located on the same property as in a couplet 

situation, unlimited sales of the G licensee’s beer for off-premises consumption 

may occur on the G-licensed portion of the property, but sales for off-premises 

consumption are restricted to one hundred ninety-two (192) ounces in a single sale 

on the R-licensed portion of the property.  
 

When a manufacturer obtains a retail license for the same location, thereby having 

a “couplet” at that location, the manufacturer may no longer self-distribute.  

Section 446(a)(4) provides that the “holder of a brewery license who receives a 

hotel liquor license, a restaurant liquor license or a malt or brewed beverages retail 

license to operate a brewery pub shall not sell directly to any person licensed by 

this act, except if any malt or brewed beverage is to be distributed in this 

Commonwealth it shall be only through specific importing distributors who shall 

have first been given distributing rights for such products in designated 

geographical areas through the distribution system required for out-of-State 

manufacturers under section 431(b)….”  [47 P.S. § 4-446(a)(4) (emphasis added)].  

If the brewery operates a brewery pub pursuant to a GP license, rather than a 
restaurant, hotel or retail dispenser license, the brewery is limited to selling the 

malt or brewed beverages it manufactures, but may continue to self-distribute. 

 

Therefore, in response to your first question, it is not necessary for a brewery that 

has obtained a hotel, restaurant, or eating place retail dispenser license to use an 

importing distributor in order to sell beer to unlicensed individuals for 
consumption on or off the licensed premises.  However, a brewery that has 

obtained a hotel, restaurant, or eating place retail dispenser license cannot sell its 

beer directly to other licensed entities. In such situations, the licensed entity would 

have to obtain the brewery’s product through an importing distributor. 

 

In response to your second and third questions, all sales of the beer manufactured 
by the out-of-state contract brewer must first go through an importing distributor.  

Such beer may only be sold, for both on- and off-premises consumption, on the R-

licensed portion of the property.  It cannot be sold from the G-licensed portion of 

the property, which may only sell for off-premises consumption, since it was not 

manufactured at that location.   
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 
ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 
Very truly yours,  

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 
cc:   Pennsylvania State Police, 

         Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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