
 

 

 

 

 
 

April 17, 2014                       Telephone:  717-783-9454 

                       Fax:  717-787-8820 

 

Aaron K. Zeamer, Esquire 

Russell, Krafft & Gruber, LLP 
930 Red Rose Court 

Hempfield Center, Suite 300 

Lancaster, Pa 17601 

VIA EMAIL:  akz@rkglaw.com  

  

           RE:  Hotel Bedroom Exemption  
  

Dear Mr. Zeamer: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your letter of March 14, 2014, wherein you 

advise that you represent Globird, LLC, a Pennsylvania Liquor Control Board 

(“Board”) hotel liquor licensee.  You indicate that your client operates under a 
lease agreement in which it is entitled to occupy certain commercial space on the 

ground floor of the building.  The lease includes the use of ten (10) hotel rooms in 

order to satisfy the requirements of the Liquor Code.  You indicate your client is 

exploring the possibility of seeking a hotel room exemption.  You posit two (2) 

questions that will be addressed below. 

 
Board records indicate that Globird LLC. is the holder of Hotel Liquor License No. 

H-103 (LID 50174) for use by it at premises located at 2-12 South Prince Street, 

Lancaster, Pennsylvania. 

 

OPINION:   

 
1)  Does this license qualify for a room exemption? 

 

As you appear to be aware, Section 102 of the Liquor Code defines a “hotel” as 

follows: 

  

‘HOTEL’ shall mean any reputable place operated by 
responsible persons of good reputation where the public 
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may, for a consideration, obtain sleeping 

accommodations and meals and which, in a city, has at 

least ten, and in any other place at least six, permanent 
bedrooms for the use of guests, a public dining room or 

rooms operated by the same management 

accommodating at least thirty persons at one time, and a 

kitchen, apart from the public dining room or rooms, in 

which food is regularly prepared for the public. 

  
[47 P.S. § 1-102].   

  

Section 461 of the Liquor Code also establishes the current minimum requirements 

for a premises to obtain a hotel liquor license.  [47 P.S. § 4-461].  The general 

definition at section 461(c) of a “hotel” is now as follows: 

  
c.       The word ‘HOTEL’ as used in this section shall 

mean any reputable place operated by a responsible 

person of good reputation where the public may, for a 

consideration, obtain sleeping accommodations, and 

which shall have the following number of bedrooms and 

requirements in each case--at least one-half of the 
required number of bedrooms shall be regularly available 

to transient guests seven days weekly, except in resort 

areas; at least one-third of such bedrooms shall be 

equipped with hot and cold water, a lavatory, commode, 

bathtub or shower and a clothes closet; and an additional 

one-third of the total of such required rooms shall be 
equipped with lavatory and commode: 

  

* * *  

  

(4) In municipalities having a population of twenty-five 

thousand and more but less than one hundred thousand 
inhabitants, at least forty permanent bedrooms for the use 

of guests.  

  

[47 P.S. § 4-461(c)(4)].  The City of Lancaster has a population of approximately 

fifty-two thousand (52,000) persons.  
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However, in 2006, this section of the Liquor Code was amended to provide that 

hotel liquor licensees that hold “grandfathered status” under subsection 461(c)(8) 

no longer need to maintain the number of bedrooms required by section 
461(c).  “Grandfathered” hotel licenses are those hotel licensees that were 

originally issued or applied for prior to September 1949.  Note that this particular 

section does not exempt grandfathered hotel liquor licensees from the number of 

bedrooms required by section 102 of the Liquor Code.  

  

Also in 2006, subsection 461(c)(9) was added to the Liquor Code.  [47 P.S. § 4-
461(c)(9)].  This subsection provides that hotel liquor licensees that hold 

grandfathered status under subsection 461(c)(8) no longer need to maintain any 

bedrooms for public accommodation – not even those required by section 102 of 

the Liquor Code – if they filed, by April 23, 2007, an application with the Board to 

be exempted from this requirement and the application is approved by the 

Board.  In the case in question, Board records indicate that your client initially 
applied for a room exemption in 2007.  That application was later cancelled.  Thus, 

this exemption would not apply to your client’s scenario.   

 

However, an additional exemption exists under section 461(c)(8.1) of the Liquor 

Code which permits hotel liquor licenses to be exempt from the current room 

requirements if they were issued before September 1, 1949, and lapsed not more 
than once, provided the Board issued a new hotel liquor license prior to January 1, 

1971.  [47 P.S. § 4-461(c)(8.1)].  Your client’s license was issued prior to 

September 1, 1949, and the Board has never issued a new license to the property.  

To the contrary, the license in question has been continuously transferred, never re-

issued.  Thus, your client’s establishment appears to quality for an exemption 

under 47 P.S. § 4-461(c)(8.1).  See generally Bolete LLC v. Pennsylvania Liquor 
Control Bd., CP-39-MD-3477-2010 (Lehigh County Court of Common Pleas 

2010).  Consequently, if your client wishes to remove all restrictions to room 

requirements, it must make application to Licensing pursuant to 47 P.S. § 4-

461(c)(9.1). 

 

2) Can your client amend its current lease to exclude the bedrooms? 
 

If your client is exempt from the room requirements of Liquor Code, it would be 

free to amend its lease however it deems appropriate.   
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 
ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD 

 
Very truly yours, 

  

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 
 

cc:   Pennsylvania State Police,  

       Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

    Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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