
 

 

 
 

April 18, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

Myron DeWitt 

Re: Club Bingo 

 
Dear Mr. DeWitt: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail dated March 4, 2014, wherein you state 

that you are writing on behalf of a club licensee that serves members and guests.  

The club wishes to conduct bingo on the second floor, which is part of the licensed 

premises.  You ask whether it would be permissible for bingo participants who are 
club members or guests to go downstairs to the bar, buy alcoholic beverages, and 

bring such alcoholic beverages upstairs.  You also ask whether it would be 

permissible for the club to serve members and guests while they are playing bingo. 

 

OPINION:  Initially, as you know, generally non-members cannot purchase 

alcohol at a club.  Section 406(a)(1) of the Liquor Code provides that “[n]o club 
licensee nor its officers, servants, agents or employees, other than one holding a 

catering license, shall sell any liquor or malt or brewed beverages to any person 

except a member of the club.”  [47 P.S. § 4-406(a)(1)]. 

 

Catering club patrons may purchase alcoholic beverages from the club, even if they 

are non-members, as long as they are present on the licensed premises as part of a 
catered event.  A catered event is one involving the furnishing of liquor or malt or 

brewed beverages, or both, to be served with food prepared on the premises or 

brought onto the premises already prepared, for accommodation of groups of non-

members who are using club facilities by prior arrangement, made at least twenty-

four (24) hours in advance of the function, and which is paid for by the non-

members.  [40 Pa. Code § 5.83(a)].  Records must be kept showing the date and 
time the catering arrangements were made, the name of the person or organization 

making the arrangements, and the number of persons to be accommodated.  [40 Pa. 

Code § 5.83(b)].  A club cannot self-sponsor a catered event. 

 

These prohibitions on selling alcohol to non-members do not, however, preclude a 

club member from purchasing alcoholic beverages for non-member guests; nor do 
they preclude the non-member from being served alcohol purchased by a club 



Myron DeWitt 

April 18, 2014 

Page 2 

 

member.  Additionally, there is nothing in the Liquor Code or the Pennsylvania 

Liquor Control Board (“Board”) Regulations that prohibits a club from being open 

to the public (i.e., to non-members) for the sale of food and non-alcoholic 
beverages anywhere on its licensed premises. 

 

However, the Board’s Regulations require that the operations of a licensed club 

must conform to the club’s constitution and bylaws at all times.  [40 Pa. Code § 

5.81].  If the club’s constitution or bylaws contain any provision prohibiting the 

service of alcoholic beverages to non-members, then the club must adhere to those 
restrictions.  Likewise, if the club’s constitution or bylaws prohibits the operation 

of a cash bar at fundraising events, the club must adhere to those restrictions. 

 

Therefore, please be advised that there is nothing in the Liquor Code or the 

Board’s Regulations which would specifically prohibit club members from 

purchasing alcoholic beverages at the bar and then taking such alcoholic beverages 
with them to other parts of the licensed premises.  Similarly, unless your club’s 

constitution or bylaws state otherwise, there is nothing that would prohibit a club 

member from purchasing alcoholic beverages for, or serving, non-member guests. 

 

With regard to bingo, please be advised that the Board is not authorized to interpret 

the Bingo Law [10 P.S. §§ 301-308.1].  Therefore, it is recommended that you 
contact your County Treasurer’s Office and/or the Department of Revenue, 

Miscellaneous Tax Division, at (717) 787-8275, with any bingo questions.  You 

may also wish to contact the Bureau of Liquor Control Enforcement, at (800) 932-

0602, as it enforces such laws and the Liquor Code. 

 

Please feel free to again contact this office if you have any further questions 
regarding this matter, the Liquor Code, or the Board’s Regulations. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 
BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 
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Very truly yours,  

 

 
 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, 

         Bureau of Liquor Control Enforcement 
Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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