
 

 

 
 

April 18, 2014               Telephone: (717) 783-9454

                  Fax: (717) 787-8820 

 

Sarah Grube 

Sands Bethlehem Event Center / Vision Bar 
  

  

RE:  Advertising Free Alcohol 
 

Dear Ms. Grube: 

 
ISSUE:  This is in response to your e-mail of March 29, 2014, in which you 

reference an advertisement which one (1) of your employees found posted on 

Facebook.  The Wave Nightclub advertisement offered one (1) free well drink or 

domestic beer between 10:00 p.m. and midnight on March 28 and 29, 2014.  You 

state that you understand the rules concerning free alcohol in Pennsylvania.  

However, you request guidance as to if and how free alcohol may be advertised. 
 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate 

that Sands Bethworks Gaming, LLC, t/a Sands Casino Resort Bethlehem, holds 

Restaurant Liquor License No. R-21495 (LID 61338) for use by it at the premises 

located at 77 Sands Boulevard, Bethlehem, Pennsylvania.  

 
OPINION:  With regard to alcoholic beverage advertisements, please be advised 

that “advertisement” is defined in the Liquor Code as any advertising of alcoholic 

beverages through the means of radio broadcast, television broadcast, newspapers, 

periodicals, or any other publications, outdoor advertisement, any form of 

electronic transmission (i.e., Internet), or any other printed or graphic matter 

including booklets, flyers or cards, or on the product label or attachment itself.  [47 
P.S. § 4-498(g)]. 

 

The advertisement of alcoholic beverages, their availability and/or their prices, by 

in-state and out-of-state manufacturers, wholesalers, retailers, shippers, and Board 

licensees, generally is permitted in Pennsylvania, subject to the following 

conditions: 
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1.   The entity responsible for the advertisement must be clearly 

identified in the advertisement.  [47 P.S. § 4-498(e)(1)]. 

 

2.   The advertisement cannot be obscene.  [47 P.S. § 4-498(e)(6)]. 
 

3.   The advertisement cannot be inconsistent with the spirit of safety 

or safe driving programs.  [47 P.S. § 4-498(f)]. 

 

4.   The advertisement cannot be directed to minors.  The use of any 

subject matter, language, or slogan directed to minors to promote 
the consumption of alcoholic beverages is not allowed.  However, 

this does not prohibit or restrict advertisements to those persons of 

legal drinking age.  [47 P.S. § 4-498(e)(4)]. 

 

Section 498(b) prohibits any false, deceptive or misleading statements in price 

advertisements, disparaging statements of the products of a competitor, or 
statements referring to monetary comparisons between brands.  Prices advertised 

or displayed on licensed premises shall be those that are in effect at the time of 

advertisement or display.  [47 P.S. § 4-498(b)-(c)].  Section 493(24)(i) of the 

Liquor Code further prohibits any licensee from offering anything of value to 

induce directly the purchase of alcoholic beverages.  [47 P.S. § 4-493(24)(i)]. 

 
Please note that the entity responsible for the advertisement shall be clearly 

identified in the advertisement.  No print advertisement of alcoholic beverages is 

permitted within three hundred (300) feet of any church, school or public 

playground, although this prohibition does not preclude any point-of-sale 

advertisement, menus or other print advertisement regarding alcoholic beverages if 

such advertisements are inside the licensed premises.  The advertisement of 
alcoholic beverages may not contain language or slogans directed to minors to 

promote the consumption of alcoholic beverages.  Advertisements of alcoholic 

beverages cannot be inconsistent with the spirit of safety or safe driving programs.  

[47 P.S. § 4-498(e)(1)-(6), (f)]. 

 

As noted earlier, no obscene advertisement is permitted.  Further, no advertisement 
is permitted, either directly or indirectly, in a booklet, program book, yearbook, 

magazine, newspaper, periodical, brochure, circular or similar publication 

published by, for or on behalf of any educational institution, although you may 

wish to consult the decision in Pitt News v. Pappert, 379 F.3d 96 (3d Cir. 2004), 

which held section 498 of the Liquor Code unconstitutional as applied to The Pitt 
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News.  [Pitt News v. Pappert, 379 F.3d 96, 113 (3d Cir. 2004) (holding 47 P.S. § 4-

498 unconstitutional, as applied)]. 

 

Section 498(e)(2) of the Liquor Code prohibits, however, the distribution by mail 
of price lists, circulars or handbills to the general public, as a means of advertising 

liquor, wine or malt or brewed beverages.  [47 P.S. § 4-498(e)(2)].  While the 

Liquor Code does not define the terms “circular” or “mailing,” Webster’s II New 

College Dictionary (1999) defines “circular” as a “printed advertisement, directive 

or notice for mass distribution,” and “mailing” is defined as “a batch of mail sent at 

one time by a mailer.”  For purposes of clarity and uniformity, the Board has 
interpreted the terms “circular,” “price list” and “handbill” to mean any form of 

“unsolicited” advertising.  However, the Pennsylvania Attorney General’s Office 

has determined that this prohibition does not prevent a licensee from advertising in 

a newspaper or community newspaper.  [See 40 Pa. Code §§ 13.1 – 13.62]. 

 

Therefore, provided that the offering of free alcohol does not violate any of the 
advertising provisions described above, there is nothing in the Liquor Code or the 

Board’s Regulations that would prohibit an entity/licensee from advertising such 

free alcohol. 

 

Retail licensees may give to or purchase for consumers one (1) standard-size 

alcoholic beverage on retail licensed premises provided the giving of the alcoholic 
beverage is not contingent upon the purchase of any other alcoholic beverages.  [40 

Pa. Code § 13.53].  Bar spending or free drinks are limited to one (1) alcoholic 

beverage per patron in any such offering.  A standard-size alcoholic beverage is 

twelve (12) fluid ounces of a malt or brewed beverage, four (4) fluid ounces of 

wine (including fortified wine), and one and one-half (1½) fluid ounces of liquor.  

[40 Pa. Code § 13.53].  There is no requirement that all patrons be offered a free 
alcoholic beverage.  Accordingly, it would be permissible to offer a free alcoholic 

beverage, as described above, to patrons, provided that such offering is not based 

on an unlawful discriminatory basis, such as race, sex or gender. 

 

With regard to casinos, section 493(24)(ii) of the Liquor Code allows a  holder of a 

restaurant license that is also approved to hold a slot machine license, such as 
Sands Bethworks Gaming, LLC, to offer free drinks to an individual who is 

actively engaged in playing a slot machine.  [47 P.S. § 4-493(24)(ii)].  In addition, 

section 1329.1A of the Gaming Act states that the provisions of section 493(24)(ii) 

also apply to table games.  While this office would interpret that section as 

meaning that an individual who is actively playing table games may be provided 
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free drinks in the same manner as an individual who is actively playing a slot 

machine, this office is not authorized to interpret the Gaming Act.  Therefore, you 

may wish to contact the Pennsylvania Gaming Control Board for its interpretation. 

 
Finally, be advised that other than the aforementioned rules on alcohol advertising 

generally, there is nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations that 

would specifically prohibit advertisement of free alcohol on particular websites. 

 

If you have any further questions or concerns regarding this matter, the Liquor 

Code or the Board’s Regulations, please feel free to again contact this office. 
 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 
REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours, 

  
  

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:     Pennsylvania State Police,  
Bureau of Liquor Control Enforcement  

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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