
 
 
 
 
April 22, 2014 

 
Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 
 
Myron I. Markovitz, Esquire 
Gleason, Barbin & Markovitz, LLP 
206 Main Street 
Johnstown, PA 15901-1682 
   

RE:  Event for a Nonprofit Organization  

 
Dear Attorney Markovitz: 
 
ISSUE:  This office is in receipt of your letter dated March 19, 2014, wherein you 
indicate that you represent a licensee that is proposing to house an event for a 
nonprofit organization which is characterized as a “Vegas Casino Night.”  You state 
that the nonprofit organization does not have a small games of chance license.  The 
event involves giving guests fake money to gamble with and in exchange for the fake 
money, guests are given tickets to put in a Chinese Auction.  All of the prizes for the 
Chinese Auction are donated.  In addition, you state that there will be gift certificates 
from various businesses ranging from twenty-five dollars ($25.00) to seventy-five 
dollars ($75.00).  You ask if holding an event as set forth would violate the Liquor 
Code.  
 
You have not provided this office with information by which to identify the licensee 
that you represent.  For the purpose of this response, it is assumed that you represent 
an entity that holds a retail liquor license. 
 
OPINION: Sections 5.30 and 5.32 of the Board's Regulations [40 Pa. Code §§ 5.30 
and 5.32], generally prohibit a third party from conducting an event, tournament or 
contest on retail licensed premises.  However, an exception exists for bona fide 
charitable organizations qualified, approved by and registered with the Department of 
State.  Such charitable institutions are permitted to conduct tournaments and contests 
on retail licensed premises in accordance with the Solicitation For Charitable 
Purposes Act [10 P.S. §§ 162.1-162.24], and if applicable, the Local Option Small 
Games of Chance Act. [10 P.S. §§ 311-327].  
 
Next, section 471 of the Liquor Code [47 P.S. § 4-471], prohibits unlawful gambling 
on retail licensed premises.  However, gambling activity conducted by a bona fide 
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charitable institution, as discussed above, and permissible under a valid Local Option 
Small Games of Chance license, is permitted on retail licensed premises. [40 Pa. Code 
§ 5.32(e)(4)(ii)].  It should be noted that unlawful gambling generally consists of the 
following elements:  (1) consideration or a fee or charge to play; (2) an element of 
chance; and (3) a prize or reward.  Pennsylvania Liquor Control Bd. v. PPC Circus 
Bar, Inc., 96 Pa. Cmwlth. 115, 506 A.2d 521 (1986).  To determine if the proposed 
activity constitutes gambling, you are advised to contact your local police department, 
the State Police, or your county District Attorney's office.  Additionally, since you 
have not identified the nonprofit organization involved, it is unclear whether that 
organization is a bona fide charitable institution within the meaning of the Solicitation 
for Charitable Purposes Act. 
 
If the proposed activity is determined by one of the aforementioned entities to 
constitute gambling activity, then the gambling must be authorized under the Local 
Option Small Games of Chance license in order to constitute lawful gambling activity.  
In the present case, you have indicated that the nonprofit organization does not have a 
small games of chance license.  As such, if the activity constitutes gambling it could 
not be conducted on the licensed premises. 
.   
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 
HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 
CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  
THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 
ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 
POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 
BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 
BOARD. 
  
Very truly yours, 
 
 
 
FAITH S. DIEHL 
CHIEF COUNSEL 
  
cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 
       Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
       Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
       Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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