
 

 

 

April 22, 2014 
 

 

Jordan Stalsworth 

VIA E-MAIL 

 

RE:  Purchase of Beer 

 
Dear Mr. Stalsworth: 

 
ISSUE:  This office received your e-mail dated March 8, 2014, wherein you indicate 

that you are interested in procuring a beer that is not sold by the distributors from whom 

you procure your products.  You explain that the beer is brewed and sold in Pittsburgh, 

Pennsylvania.  You ask whether you may drive to Pittsburgh, buy a keg, and transport 

that keg to sell at your establishment in Philadelphia, Pennsylvania.  You also ask if 

you would encounter any beer registration issues by procuring the beer in this manner.  

It is assumed, for purposes of this response, that you hold a retail license to sell alcohol. 

 

OPINION:  Retail licensees are required to purchase malt or brewed beverages (“beer”) 

from Board-licensed in-state manufacturers, distributors and importing distributors.  

You do not indicate whether you will be purchasing the beer from the manufacturer or 

from a distributor located in Pittsburgh.  If you intend to purchase the beer from a 

Pittsburgh brewery, you would be able to do so provided that the brewery is licensed 

by the Board and has not entered into any territorial agreements that would prohibit a 

sale to your establishment in Philadelphia.  If you intend to purchase the beer from a 

distributor located in Pittsburgh, please be advised that a distributor may only resell 

beer in strict compliance with its territorial agreements.  [47 P.S. § 4-431].  Therefore, 

you would not be permitted to go into another territory to purchase the beer yourself if 

such purchase was contrary to the territorial agreement.   

 

Additionally, please be advised that you would not be permitted to transport the beer in 

your vehicle. Section 492 of the Liquor Code sets forth the requirements for 

transporting malt or brewed beverages by a licensee.  Specifically, other than an adult 

individual who has made a lawful purchase for their personal consumption, only the 

original manufacturer, a licensed distributor or a licensed transporter-for-hire may 

transport beer within Pennsylvania.  [47 P.S. § 4-492(8); 40 Pa. Code §§ 9.1, 

9.28(a)].  Thus, since the beer is not for your personal consumption, it must be 

transported by the original manufacturer, a licensed distributor or a licensed transporter-

for-hire. 
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However, be advised that distributors may not sell or deliver a manufacturer’s products 

to any person whose licensed premises is not located within the geographical area for 

which distributing rights have been given by the manufacturer.  [47 P.S. § 4-431(b)].  A 

licensee, who accepts the delivery of malt or brewed beverages from a distributor that 

does not have distributing rights for that geographical area, shall be subject to a 

suspension of his license for at least thirty (30) days.  [47 P.S. § 4-431(b)].  

 

Regarding brand registration, please be advised that any beer sold within the 

Commonwealth of Pennsylvania must be registered with the Board.  You may check 

whether a particular brand of beer is registered via the Board’s website at 

www.lcb.state.pa.us.  From the homepage, click on “Licensees,” click on “Search 

Malt/Brewed Beverages,” and type in the brand name or the name of the manufacturer. 

 

Should you have any additional questions, do not hesitate to contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

 

 
FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police,  

Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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