
 
 

 

April 24, 2014            Telephone:  (717) 783-9454 

                       FAX:  (717) 787-8820 

 

 
Michelle Slaybaugh 

E:  Casino Night Function at a Club 

 

Dear Ms. Slaybaugh: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated March 23, 2014, wherein you 
ask about the legality of your licensed catering club’s proposed casino night 

function for entertainment purposes.  Specifically, your club would like to hold a 

casino night where patrons play different table games such as blackjack, roulette, 

craps and poker utilizing “funny money.”  You state that no real money will be 

involved in the event.  You further ask, if the event is legal, would the club be 

permitted to give out donated prizes such as beer vendor t-shirts.   
 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate 

that the Fraternal Order of Eagles Gettysburg Aerie No. 1562 holds Catering Club 

Liquor License No. CC-3710 (LID 1722) for use by it at premises located at 61 

North 5th Street, Gettysburg, Pennsylvania.  

 
OPINION:  Section 5.32(e) of the Board’s Regulations permits retail licensees, 

including clubs, to hold, or permit to be held, on their licensed premises an event, 

tournament or contest, but only under certain conditions.  [40 Pa. Code § 5.32(e)].  

One (1) of the conditions is that no unlawful gambling may be directly or 

indirectly associated with any event, tournament, contest or activity on the licensed 

premises.  If there is unlawful gambling, the licensee will be held strictly liable for 
such activity and could be cited for violation of the Liquor Code and the Board’s 

Regulations.  [40 Pa. Code § 5.32(f)(2)].  

 

Unlawful gambling consists of the following elements: (1) consideration or a fee or 

charge to play, (2) an element of chance, and (3) a prize or reward.  Pennsylvania 

Liquor Control Bd. v. PPC Circus Bar, Inc., 96 Pa. Cmwlth. 115, 506 A.2d 521 
(1986).  For example, the Pennsylvania Commonwealth Court has held that poker 
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playing for money, on licensed premises, is gambling, within the definition cited 
above.  Pennsylvania Liquor Control Bd. v. Kehler, 114 Pa. Cmwlth. 310, 538 

A.2d 979 (1988).  You should contact your local police, the Pennsylvania State 

Police, or the county District Attorney for an official opinion concerning whether 

the proposed casino night constitutes unlawful gambling. 

 

Even if the proposed casino night does not constitute unlawful gambling, please 
note that the event must be self-sponsored by the licensee.  [40 Pa. Code § 5.32].  

Self-sponsored means paid for and carried out by the licensee.  Retail licensees 

may also permit events on the licensed premises which are sponsored by groups 

constituting a league, or events for the benefit of, and officially sponsored by, bona 

fide charitable organizations that are qualified, approved by and registered with the 

Department of State and operated under 49 Pa. Code Part I, Subpart B (relating to 
charitable organizations).  [40 Pa. Code § 5.32(d)(3)-(4)(i)].  A charitable 

organization event must be operated in accordance with the Solicitation of Funds 

for Charitable Purposes Act [10 P.S. §§ 162.1-162.24] and, if applicable, the Local 

Options Small Games of Chance Act [10 P.S. §§ 311-327] and the Bingo Law [10 

P.S. § 301-308.1].  [40 Pa. Code § 5.32(d)(4)(ii)]. 

 
Regarding prizes, those organizations that hold a bingo and/or small games of 

chance license/permit and are eligible to conduct events, tournaments and contests 

as set forth in this regulation are subject to the prize limitations of the Local Option 

Small Games of Chance (“SGOC”) Act [10 P.S. §§ 311-327] and/or the Bingo 

Law [10 P.S. §§ 301-308.1].  These limits were increased by the passage of Act 2 

of 2012 such that a SGOC permit holder may award a single game of chance prize 
of up to one thousand dollars ($1,000.00) and the maximum weekly prize limit in a 

seven (7) day period is now up to twenty-five thousand dollars ($25,000.00) per 

week.   

 

For purposes of the Liquor Code and Board Regulations, the total value of prizes 

for any given event, tournament or contest may not exceed one thousand dollars 
($1,000.00).  The total value of all prizes awarded in any seven (7)-day period may 

not exceed twenty-five thousand dollars ($25,000.00).  [40 Pa. Code § 5.32(f)(7)].  

Please note that these limits are not only applicable to cash prizes, but include the 

fair market value of any non-cash prizes, such as those you propose.  Licensees 

shall maintain on the licensed premises for two (2) years, from the date of the 

event, an itemized list of all prizes for each event, tournament, contest indicating 
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each prize, its value and the name and address of the recipient.  [40 Pa. Code § 
5.32(e)(9)]. 

 

If the casino night project is otherwise lawful, the event could be conducted, if 

doing so conforms to the club’s constitution and bylaws.  Section 5.81 of the 

Board’s Regulations requires that a licensed club adhere to the provisions of its 

constitution and bylaws.  [40 Pa. Code § 5.81].  
 

As noted above, an entity that holds a SGOC permit may conduct certain gambling 

activities on the premises.  Please be advised that the Board does not regulate the 

SGOC Act [10 P.S. §§ 311-327] and as such, the interpretation of this law falls 

outside of the scope of the Board’s authority.   To determine exactly what activities 

are allowable pursuant to a small games of chance permit, you are advised to 
contact the Department of Revenue, Miscellaneous Tax Division at (717) 787-

8275.  In addition, please note that the Pennsylvania Department of Revenue 

publishes a “Small Games of Chance Overview” that may be helpful to you.  This 

overview can be obtained through the Department of Revenue’s website located at 

http://www.revenue.state.pa.us/SGOC.  

 
Regarding beer vendor t-shirts, please be advised generally that section 13.51 of 

the Board’s Regulations prohibits a licensee from contributing to or accepting, 

directly or indirectly, from another licensee of a different class, anything of value 

by means of advertisements, contributions, purchase, sale of tickets, donations or 

by any device, for any purpose.  [40 Pa. Code § 13.51].  Section 493(24)(i) of the 

Liquor Code allows manufacturers and licensees to provide advertising novelties 
of nominal value, which bear advertising matter, to other licensees and consumers 

with or without a purchase. [47 P.S. § 4-493(24)].  “Nominal value” currently is 

interpreted as fifteen dollars ($15.00) each, wholesale cost, or less.  [Board 

Advisory Notice No. 10 (6th Revision)].  “Advertising novelties” has been defined 

in the Board’s Regulations as matches, disposable lighters, bottle or can openers, 

caps, tee shirts, recipe pamphlets, pens, corkscrews and ashtrays, which bear 
advertising matter.  [40 Pa. Code § 13.52(a)].  Therefore, assuming the above 

requirements regarding the event are met and the activity is otherwise lawful, your 

premises could give out donated prizes such as beer vendor shirts of a nominal 

value.  

 

If further information would be helpful, please feel free to contact this office. 
 

http://www.revenue.state.pa.us/SGOC
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 
DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 
PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

 

Very truly yours, 

 

 
 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:  Pennsylvania State Police, 

      Bureau of Liquor Control Enforcement 
      Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

      Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

      Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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