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April 30, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

 

Matthew Hoffmann 

Berkshire Heights Fire Company  

E:  House Rules for Minors 

 

Dear Mr. Hoffmann: 

 

ISSUE:   This office is in receipt of your e-mail, dated April 15, 2014, wherein you state 

that under the Frequently Asked Questions (FAQ’s) regarding minors on licensed 
premises, the last paragraph recommends establishing house rules to place additional 

limits as to where minors may be present.  You inquire if such rules can be applied to 

certain sections, specifically referencing the main bar and the rental section that is 

separated by a door.   

 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that 

Berkshire Heights Fire Company holds Catering Club Liquor License No. CC-5472 (LID 

2514) for premises located at 898 North Park Road, Wyomissing, Pennsylvania. 

 

OPINION:  As you are aware, the general rule in Pennsylvania is that minors may not be 

present in an establishment licensed to sell alcoholic beverages.  Pennsylvania law 
defines a minor as a “person under the age of 21 years.”  [1 Pa. C.S.A. § 1991].  There 

are four (4) exceptions to the general rule that apply to clubs: 

 

1. Minors with parents (“Parent exception”) 

 

If a minor is with one (1) or both of the minor’s parents, then the minor is 

permitted to be on the premises.  The minor and parent(s) can sit anywhere 

on the premises, including the bar area, and alcoholic beverages can be 

served to the parent(s) or to any other adult with the minor. 

 

2. Minors with legal guardians (“Guardian exception”) 

 
If a minor is with a legal guardian, then the minor is permitted to be on the 

premises.  The minor and the legal guardian can sit anywhere on the 

premises, including the bar area, and alcoholic beverages can be served to 

the guardian or to any other adult with the minor. 

 
3. Minors under proper supervision (“Proper supervision exception”) 
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If a minor is under proper supervision, then the minor is permitted to be on 

the premises.  Section 102 of the Liquor Code defines proper supervision as 

someone who is at least twenty-five (25) years of age, who is directly 

responsible for the care and conduct of the minor while on the premises, 

and who keeps the minor within his or her sight or hearing.  Proper 

supervisors are generally unpaid volunteers.  However, licensees or their 

employees are allowed to act as proper supervisors as long as they are not 

performing any other employment-related duties at the same time.  [47 P.S. 

§ 1-102]. 

 

If a minor is in the premises under proper supervision, the minor can sit 
anywhere on the premises, including the bar area, and alcoholic beverages 

can be served to any adults with the minor. 

 

Proper supervisors can only supervise a limited number of minors.  In 

Philadelphia, that number is five (5).  In the rest of Pennsylvania, the 

number is twenty (20), i.e., one (1) proper supervisor can supervise up to 

twenty (20) minors.  Notwithstanding the above limitations, if the minors 

are on the premises as part of a school-endorsed function, each proper 

supervisor can supervise up to fifty (50) minors. 

 

Regardless of relationship, someone who is eighteen (18) years old may be 
properly supervised by anyone who is twenty-five (25) or older, as long as 

that person is directly responsible for the care and conduct of the minor 

while on the premises, and keeps the minor within his or her sight or 

hearing. 

 

4. Minors attending a social gathering (“Social gathering exception”) 

 

If a minor is attending a social gathering, then the minor is permitted to be 

on the premises.  A social gathering is an event marketed to or catering to 

minors, in whole or in part, for which at least forty-eight (48) hours 

advance notice has been given to the Pennsylvania State Police, Bureau of 

Liquor Control Enforcement (“Bureau”).  No alcohol can be served to 
anyone, even adults, at a social gathering and all alcohol must be removed 

from or secured by lock and key at the licensed premises. 

 

Minors are not permitted on licensed premises unless they fall under one (1) of the 

above-listed exceptions.  Be advised that it does not matter if a minor is age six (6), age 
eighteen (18) or age twenty (20); the same rules apply.  It should also be noted that an 

establishment is permitted to make house rules that place additional limits as to when and 

where minors are allowed on the premises.  (emphasis added)  
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The aforementioned addendum permits, but does not require a licensee to adopt 

additional house rules barring minors on the licensed premises or restricting their 

presence in addition to the exceptions.  As a club licensee, any additional rules must be in 

compliance with the constitution and bylaws of the club. [40 Pa. Code § 5-81].  There is 

nothing in the Liquor Code that prohibits the house rules from being delineated and 

applied in such a way as to be operative to one section of the premises and not to the 

other.   

  

Should you have any additional questions, do not hesitate to contact this office. 

  
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

 

 
FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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