
 

 

 
 

 

May 14, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

 

 
John Consugar 

Re: Special Occasion Permit Application 
 

Dear Mr. Consugar: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent on April 2, 2014, wherein you ask 
whether there are different one (1)-day special occasion permits for liquor and beer 

sales, or whether a special occasion permit allows both liquor and beer sales.  If the 

permits are different, you ask whether there are differences in application or cost. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that you are 

president, stockholder, and manager/steward for Vito, Inc., which holds Restaurant 
Liquor License No. R-2010 (LID 57683) for use by it at premises located at 115 

Sunbury Street, Minersville, Pennsylvania. 

 

OPINION:  Section 408.4 of the Liquor Code allows the Board to issue special 

occasion permits (“SOP”) to certain eligible entities.  [47 P.S. § 4-408.4].  These 

entities are listed in detail in the Liquor Code, but generally fall into categories 
such as certain non-profit (501(c)(3)) entities, fire and ambulance companies, 

nationally-chartered veterans’ groups, and the like.  As a for-profit business, your 

business would not likely meet the definition of an eligible entity. 

 

Entities that qualify may obtain an SOP that would authorize them to sell liquor 

and/or malt or brewed beverages to persons twenty-one (21) years of age or older 
who are not visibly intoxicated.  [47 P.S. §§ 4-408.4, 4-493(1)].  SOPs are 

generally issued for a period of not more than six (6) consecutive or non-

consecutive days during a calendar year.  [47 P.S. § 4-408(i)].  The holder of an 

SOP may sell alcoholic beverages during the hours of 7:00 a.m. until 2:00 a.m. of 

the following day.  [47 P.S. § 4-408.4(k)].  Please be advised, however, that if the 

proposed event will be conducted on licensed premises, it would be necessary for 
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the licensee to de-license the area to be used for the SOP, as dual licensing of a 

particular premises, absent specific statutory authority, is generally prohibited.   

 
In response to your specific question, there is an SOP that permits the sale of liquor 

and beer as well as a “beer only” SOP for municipalities that only permit the retail 

sale of beer.  The application and fee are the same regardless.  The fee for an SOP 

is either thirty dollars ($30.00) per day or eighty-five dollars ($85.00) if an 

investigation of the eligible entity is required.  The application and fee must be 

filed with a completed application form at least thirty (30) days in advance of the 
event.  SOP application forms are available from the Board’s Bureau of Licensing 

(“Licensing”) at 717-783-8250, or via the Board’s website, www.lcb.state.pa.us.  

To download the application, select “Licensees,” then “Applications/Forms,” then 

“Forms,” and finally PLCB-1229. 

 

If you are considering holding an event off of your licensed premises, you would 
not be eligible for an SOP, but you may be able to obtain an off premises catering 

permit (“OPCP”).  An OPCP allows the permittee to hold a “catered function” off 

its licensed premises and on otherwise unlicensed premises.  A “catered function” 

is defined as “the furnishing of food prepared on the premises or brought onto the 

premises already prepared in conjunction with alcoholic beverages for the 

accommodation of a person or an identifiable group of people, not the general 
public, who made arrangements for the function at least thirty days in advance.”  

[47 P.S. §1-102].   

 

Please note, however, that the application for an OPCP must be filed by March 1st 

of the year for which it will be used; the Board has no discretion to accept an 

application that has been filed after this deadline.  In addition, the OPCP has 
numerous restrictions and requirements that will not be restated here since it is 

unclear if this information would be of interest to you.  Please feel free to contact 

this office for more information about OPCPs. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 
OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

http://www.lcb.state.pa.us/
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BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 
Very truly yours,  

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 
 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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