
 

 

 
May 14, 2014 Telephone:  717-783-9454 

 Fax:  717-787-8820 

 

Judith W. Nissley 

Nissley Vineyards 

140 Vintage Drive 

Bainbridge, PA 17502 

 

 RE:  Opening and Transporting a Bottle of Wine 

 

Dear Ms. Nissley: 

 
ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail correspondence of April 1, 2014, wherein 

you inquire whether it is permissible for you to remove the cork from a bottle of wine 

purchased by a customer, in lieu of the customer purchasing a corkscrew.  You also ask 

whether, under Title 75, the operator/occupant of a motor vehicle is considered to be in 

possession of an open wine bottle stored in the trunk. 

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that you are the president, 

director, stockholder, and manager/steward of A & R Nissley, Inc., t/a Nissley Vineyards, 

which holds Limited Winery License No. LK-17 (LID 8858) for use at its premises 

located at 140 Vintage Drive, Bainbridge, Pennsylvania. 

 

OPINION:  Section 505.2 of the Liquor Code authorizes the holder of a limited winery 
license to separately, or in conjunction with other limited wineries, sell alcoholic cider, 
wine and wine coolers produced by the limited winery to the Board, individuals and 

licensees, on the licensed premises and at no more than five (5) Board-approved locations 

other than the licensed premises, with no bottling or production requirement at those 

additional locations.  [47 P.S. § 5-505.2].  Limited winery licensees may also sell food for 

consumption on or off premises and may sell by the glass the wine and alcoholic ciders 

that they may otherwise sell by the bottle from Board-approved satellite locations.  [47 

P.S. § 5-505.2(a)(6.1)]. 

 

Accordingly, in response to your first question, there is nothing in the Liquor Code or the 

Board’s Regulations that would prohibit you from removing the cork from a bottle of 

wine purchased on-premises by a customer, in lieu of the customer purchasing a 
corkscrew.  There is also nothing requiring you to open a bottle of wine which has been 

purchased by a customer for on or off-premises consumption. 
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However, please be advised generally that licensees are strictly liabile for the furnishing 

of alcohol to minors and visibly intoxicated persons.  [47 P.S. § 4-493(1)]. 

 

In response to your second question, whether under Title 75 (the Pennsylvania Vehicle 

Code) the operator/occupant of a motor vehicle is considered to be in possession of an 

open wine bottle stored in the trunk, please be advised that this office does not interpret 
or enforce Title 75.  Therefore, you may wish to contact the Pennsylvania State Police, 

your local police, and/or the District Attorney’s office in your county for their opinions 

regarding such activity. 

 

Additionally, please be advised that your local municipality may have open containers 

laws that would otherwise prohibit this type of activity.  Therefore, you should contact 

your local municipality or local police department to inquire about any applicable open 

container laws.   

 

If you have any further questions or concerns regarding the Liquor Code or the Board’s 

Regulations, please feel free to again contact this office. 

 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  

 

 

 
FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, 

  Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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