
 

 

 
 

May 14, 2014 Telephone: (717) 783-9454 

 FAX: (717) 787-8820 

 

Steve Chichester, General Manager 

Erie Maennerchor Club 
 

 RE:   Outside Extension 

 

Dear Mr. Chichester: 

 

ISSUE:   This office is in receipt of your e-mail dated April 16, 2014, in which you 
inquire about extending the licensed premises for the catering club which you 

manage to include an outside seating area.  There is a paved parking lot that 

surrounds your building and you would like to fence in a portion of that lot, with 

dimensions of approximately thirty (30) feet by thirty (30) feet and accessible only 

by a doorway from the licensed premises.  Tables and chairs would be set directly 

on the pavement.  You state that you were previously advised that you would need 
a permanent structure attached to the building to have an outside serving area.  You 

ask whether the catering club would be required to build a deck and not use the 

paved area for alcohol service to catering club members.  You further clarified that 

you are asking whether licensing of an outside area requires a permanent structure. 

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that Erie 
Maennerchor is the holder of Catering Club Liquor License No. CC-1016 (LID 

3074) for use by it at its premises located at 1607 State Street, Erie, Pennsylvania. 

 

OPINION:  Section 7.21(b)(2) of the Board’s Regulations permits a licensee to 

extend its license to the immediate, abutting, adjacent, and contiguous vacant land.  

[40 Pa. Code § 7.21(b)(2)].  Such an extension can be requested on a temporary or 
permanent basis.  Once approved, the additional licensed premises become 

subject to all restrictions within the Liquor Code and the Board’s Regulations. 

 

The forms necessary to apply for extension of licensed premises may be acquired 

from the Board’s Bureau of Licensing (“Licensing”) at (717) 783-8250, or via the 

Board’s website, at http://www.lcb.state.pa.us, by selecting “Licensees,” then 
“Applications/Forms,” then “Application Packets,” and then “Application Packet 

for Extension of Retail License to Cover Additional Premises.” 

http://www.lcb.state.pa.us/
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Alternatively, section 406.1 of the Liquor Code allows the Board to approve the 

extension of a club liquor license to include a secondary service area with 
dimensions of at least one hundred seventy-five (175) square feet, enclosed on 

three (3) sides and with adequate seating.  [47 P.S. § 4-406.1].  The secondary 

service area must be located on property having a minimum area of one (1) acre 

and, although it need not physically be connected to the original licensed premises, 

it must be on land which is immediate, abutting, adjacent or contiguous to the 

licensed premises with no intervening public thoroughfare.  [Id.].  The original 
licensed premises and the secondary service area must be located on the same tract 

of land.  “Tract” is defined as “a contiguous expanse of land under the control of 

one person.”  [47 P.S. § 1-102]. 

 

Therefore, in response to your question, there is nothing in the Liquor Code or 

the Board’s Regulations that would specifically require a permanent structure 
for approval of an application for an extension to cover additional premises.  

Specifically, section 7.21(b)(2) of the Board’s Regulations only requires that 

such additional premises, at a minimum, be located on immediate, abutting, 

adjacent and contiguous vacant land.  [40 Pa. Code § 7.21(b)(2)].  However, if 

you choose to apply for a secondary service area rather than just an extension of 

the existing licensed premises, section 406.1 of the Liquor Code requires that 
secondary service areas be enclosed on three (3) sides and include adequate 

seating.  [47 P.S. § 4-406.1]. 

 

Finally, please be advised that it is the decision of Licensing, and ultimately the 

(3)-member Board, whether to grant a particular request for an extension of 

premises. 
 

Please feel free to again contact this office if you have any additional questions or 

concerns regarding this matter, the Liquor Code, or the Board’s Regulations. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 
OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 
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Very truly yours,  

 
    

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police,  
Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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