
 

 

 
 

May 15, 2014 Telephone: (717) 783-9454 

 FAX: (717) 787-8820 

 

 

Edward Kelly 
 

 RE:   Sale of Malt or Brewed Beverages    

 

Dear Mr. Kelly: 

 

ISSUE:   This office received your e-mail dated April 29, 2014, wherein you 
indicate that you hold a brewery (“G”) license.  You explain that you also hold a 

restaurant (“R”) liquor license at the same premises as the G license.   You indicate 

that you intend to open a new restaurant at a different location where you wish to 

sell the beer produced by your brewery.  You ask if you may directly sell the beer 

produced at your brewery to your new restaurant or if you are required to sell the 

beer through a licensed distributor.  You also ask for more information regarding 
brewpub (“GP”) licenses.     

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Jedd 

Enterprises, Inc. holds both Restaurant Liquor License No. R-13210 (LID 65536) 

and Brewery License No. G-446 (LID 65537) for the premises located at 11191 

Highline Drive, Meadville, Pennsylvania.   
 

OPINION:  Initially, please note that a G license is considered a manufacturing 

license for purposes of the Liquor Code, and an R license is considered a retail 

license for purposes of the Liquor Code.  When a manufacturer obtains a retail 

license for the same location, thereby having a “couplet” at that location, the 

manufacturer may no longer self-distribute.  Section 446(a)(4) provides:  
 

each holder of a brewery license who receives a hotel liquor license, a 

restaurant liquor license or a malt or brewed beverages retail license 

to operate a brewery pub shall not sell directly to any person licensed 

by this act, except if any malt or brewed beverage is to be distributed 

in this Commonwealth it shall be only through specific importing 
distributors who shall have first been given distributing rights for such 

products in designated geographical areas through the distribution 
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system required for out-of-state manufacturers under section 

431(b)….   

 
[47 P.S. § 4-446(a)(4)].  If the G licensee operates a brewery pub pursuant to a GP 

license, rather than a restaurant, hotel or retail dispenser license, the G licensee is 

limited to selling the malt or brewed beverages it manufactures, but may continue 

to self-distribute.  However, you would be about to sell to the R licensee that is 

located at your G location.  

 
Since you have a “couplet” at your G location, you may not sell beer directly to 

your new R establishment.  You would be required to sell your beer through a 

licensed distributor or importing distributor. 

 

Regarding your request for more information about a GP license, pursuant to 

section 3.92 of the Board’s Regulations, the Board is authorized to issue a GP 
license to the holder of a G license.  [40 Pa. Code § 3.92].  The holder of a GP 

license shall have all the rights and be subject to the same conditions and 

qualifications as those imposed on holders of a malt and brewed beverage retail 

dispenser (“E”) license, except as set forth in section 3.92.  [Id.].  The GP license 

may be issued to premises immediately adjacent to, but separate and distinct from, 

the brewery premises.  [Id.].  Sales of alcoholic beverages at the GP premises are 
limited to sales of malt or brewed beverages produced at and owned by the G 

adjacent to it or a G which is under common control with the GP.  [Id.].  A GP 

licensee may also sell, for on-premises consumption, wine manufactured by the 

holder of a Pennsylvania limited winery license.  [Id.].   

 

The application packet for a GP license is available from the Board’s Bureau of 
Licensing at 717-783-8250 or on the Board’s website at www.lcb.state.pa.us.  

Click on “Licensees,” then “Applications and Forms,” and then choose 

“Application Packet for New Retail Liquor or Retail Dispenser License and 

Permits.” 

 

Finally, please feel free to examine the Board’s Advisory Opinions concerning GP 
licenses by going to the Board’s website at www.lcb.state.pa.us, clicking on 

“Legal,” and then “Legal Advisory Search,”  and typing in the words “brew pub” 

to access information concerning this issue. 

  

If you have any further questions about the Liquor Code or the Board’s 

Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 

http://www.lcb.state.pa.us/
http://www.lcb.state.pa.us/
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 
OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 
  

Very truly yours,  

 

    

 

FAITH S. DIEHL 
CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police,  

Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

 

 LCB Advisory Opinion No. 14-220 


