
 

 

 
 

May 15, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

Steven Spataro 

15 Independence Road 

Avella, PA 15312 
VIA FACSIMILE:  724-587-5202 

 

 Re: Ownership of License 

 

Dear Mr. Spataro: 

 
ISSUE:  This is in response to your letter sent via fax on April 16, 2014, wherein 

you advise that about nine (9) years ago, you started doing business as a limited 

liability company (“LLC”), S. A. Spataro, LLC.  In addition, you also have a 

construction company, S. A. Spataro & Sons, which is owned by the LLC.   

 

Someone advised you that you should have alerted the Pennsylvania Liquor 
Control Board (“Board”) as to the change in business structure.  You ask if you 

need to restructure or if you may keep your license in your personal name, even 

though you do business in your bar as an LLC. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Steven 

A. Spataro, trading as Sputsy’s Pub & Grub, holds Restaurant Liquor License No. 
R-6322 (LID 39275) for the premises at 42 Campbell Street, Avella, Pennsylvania.  

Records of the Pennsylvania Department of State, Bureau of Corporations, indicate 

that S. A. Spataro, LLC, and the construction company, S. A. Spataro & Sons, also 

have a registered address of 42 Campbell Street, Avella, Pennsylvania.   

 

OPINION:  Please note that when you created the LLC, you created another entity 
that is separate and distinct from yourself.  Legally, the LLC is a different entity 

from you; it may be helpful to think of the LLC as another person.    

 

You advised that you do business in your bar as the LLC, even though you 

personally hold the liquor license.  From a legal perspective, such an operation is 

the equivalent of having one (1) person holding the liquor license while another 
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person runs the business and therefore has a financial or pecuniary interest in the 

liquor license.   

 
Such an arrangement is prohibited by the Liquor Code and the Board’s 

Regulations.  Unlicensed third parties, such as the LLC, may not have an unlawful 

pecuniary interest in a license.  [47 P.S. § 4-404].  Section 1.1 of the Board’s 

Regulations defines “pecuniary interest” as: 

  

[a]n interest that sounds in the attributes of proprietorship.  There is a 
rebuttable presumption of a pecuniary interest when a person receives 

10% or more of the proceeds of the licensed business or when control 

is exercised by one or more of the following: 

  

1. Employing a majority of the employees of the 

licensee. 
2. Independently making day-to-day decisions about the 

operation of the business. 

3. Having final authority to decide how the licensed 

business is conducted. 

  

[40 Pa. Code § 1.1; see also Appeal of E-J Westside Inn Corp., 68 Pa. Cmwlth. 
323, 449 A.2d 93 (1982)].   

 

Therefore, the most straightforward solution to bring your business into 

compliance with the Liquor Code and the Board’s Regulations would be for you to 

transfer the liquor license to the LLC.  Enclosed please find the packet of forms 

used for the transfer of licenses from person to person, place to place, or both, 
subject to the specified limitations as to municipality or county.  The type of 

transfer you are seeking is a person-to-person transfer, and the fee for such a 

transfer is six hundred fifty dollars ($650.00).  The transfer of an amusement 

permit is an additional ten dollars ($10.00).  If you have any questions regarding 

the completion of the forms, you may call the Board’s Bureau of Licensing at 

(717) 783-8250.  
 

You asked if you could keep the license in your personal name, even though you 

do business as an LLC.  The only way you could keep the license in your name and 

continue to have the LLC operate the business would be for you, as the licensee, to 

contract with the LLC as a management company that would operate all or part of 

the licensed premises.  Section 102 of the Liquor Code [47 P.S. § 1-102] defines 
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“management company” as “any entity employed or otherwise contracted by a 

licensee to operate, manage or supervise all or part of the operation of the licensed 

premises.”  Section 3.1 of the Board’s Regulations [40 Pa. Code § 3.1] defines 
“management contract” as an “agreement between a licensee and a management 

company to operate, manage or supervise all or part of the operation of the licensed 

premises.”   

 

Please note, however, that a management contract with the LLC would still not 

allow the LLC to have a pecuniary interest in the license.  Section 3.141 of the 
Board’s Regulations provides the following information regarding management 

contracts: 

  

a) A licensee may contract with another person to manage its licensed 

premises. 

b) A management contract must reserve to the licensee the capability 
to direct its own business. 

c) A management contract must be in writing, and a copy shall be 

maintained on the licensed premises where it shall be available for 

inspection by the Board. 

d) A management contract may not give a pecuniary interest to a 

management company. 
  

[40 Pa. Code § 3.141].  Because of the requirement that the management company 

may not have a pecuniary interest in the license, a management agreement with the 

LLC may not be the best solution.   

 

Please be aware that there could also be an issue with regard to presence of the 
construction company at the same address as the licensed premises.  Section 3.52 

of the Board’s Regulations provides:   

 

(a) A licensee may not permit other persons to operate another 

business on the licensed premises…. 

 
* * * * *  

 

(c) A licensee may not conduct another business on the licensed 

premises without Board approval.  

 

[40 Pa. Code § 3.52].   
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Under the current circumstances, since you, personally, are the licensee, you 

cannot allow the construction company to operate its business on the licensed 
premises, or else you are in violation of section 3.52(a) of the Board’s Regulations.  

However, if you transfer the license to the LLC, it might be possible for the LLC to 

allow the construction company to operate its business on the licensed premises 

under section 3.52(c) of the Board’s Regulations, since the LLC owns the 

construction company.  Note that the LLC would need to obtain Board approval or 

it will be in violation of section 3.52(c). 
 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 
REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  

 
 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, 
         Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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