
   

May 15, 2014                     Telephone: (717) 783-9454

               Fax: (717) 787-8820 

 

Raymond Neeb 

ArtsQuest 

 

RE:  Wholesale Discount and Tax Exemption 

Dear Mr. Neeb: 
  

ISSUE:  This is in response to your e-mail of May 8, 2014, in which you state that 
ArtsQuest just received its performing arts facility restaurant liquor license and the 

accompanying ten percent (10%) wholesale discount card.  You note that ArtsQuest is 

also a 501(c)(3) organization, exempt from taxation.  You were recently informed that you 

could not use the wholesale discount card and also be exempt from paying taxes on your 
organization’s liquor purchases at your assigned store.  You ask if this is correct.   

 

In addition, you note that ArtsQuest previously obtained special occasion permits 

(“SOPs”) for its annual August event and you never received a wholesale discount when 

making purchases for those events.  You ask whether that should have been allowed or 

whether it does not apply to SOPs. 
 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that 

ArtsQuest holds Performing Arts Facility License No. PAF-94 (LID 69570) for premises 

located at 789 E. 1st Street, Bethlehem, Pennsylvania.  It appears that conditional 

approval was granted on May 2, 2014. 

 

OPINION: Pursuant to section 305(b) of the Liquor Code, certain types of licensees are 

entitled to purchase liquor at wholesale from Board wine and spirits stores.  [47 P.S. § 3-

305(b).  This includes restaurant licensees, of which a performing arts facility license is a 

subset.  A Wholesale Liquor Purchase Permit is issued to qualified licensees.  On 

presentation by the permit holder or his authorized agent at a Pennsylvania Wine and 
Spirits Store, the Wholesale Liquor Purchase Permit Card will allow the purchase of 
liquors at the wholesale prices established by the Board.  The card shall be presented each 

time a purchase is to be made at wholesale.  [40 Pa. Code § 11.9].  Purchases must total 

at least fifty dollars ($50.00) to qualify for the discount, which is currently ten percent 

(10%).  [40 Pa. Code § 11.5].   
 

A licensee having a valid Pennsylvania Tax Exemption Certificate is entitled to purchase 

alcohol on a tax-free basis, so long as the valid certificate is presented at the Board store.  
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Please note that each certificate must be retained by the store for each purchase, so the 
tax-exempt licensee must present a new certificate at each purchase.  In response to your 

specific question, an eligible licensee may use both the Wholesale Liquor Purchase 

Permit Card and the Pennsylvania Tax Exemption Certificate when purchasing alcohol, 

so long as the above parameters are met. 

 

In response to your second question, SOP holders are not eligible for the wholesale 

discount under the Liquor Code because they are permit holders and not licensees [See 47 

P.S. § 3-305].  Therefore, ArtsQuest, as an SOP holder, would have been a retail 

customer of the Board and not eligible for the wholesale discount.  A valid tax exemption 

would apply for purchases made by an SOP holder.   

 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours, 

  

  

  
FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 
  

cc:    Pennsylvania State Police,  

Bureau of Liquor Control Enforcement  

John Metzger, Executive Director 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

Dale Horst, Director of Retail Operations 

Charles Mooney, Director, Regional Operations 
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