
May 16, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

 
Mark 

 

 

Re: Election of Officers with Criminal Records 
 

Dear Mark: 
 

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent on April 3, 2014, wherein you state 

that you are the vice-president of a fire company that holds a club liquor license.  

You advise that elections are forthcoming, and that there is a member who intends 

to run for bar manager, who, if elected, would be listed on the liquor license.  It is 

your understanding that this person cannot have been convicted of a felony.  You 
seek clarification/confirmation on this matter.  This response is predicated upon 

reliance on your statement that the fire company holds a club liquor license and is a 

licensee.  

 

OPINION:  The Liquor Code provides two (2) means for the evaluation of a club’s 

officers.   Section 404 of the Liquor Code provides that the Board shall have the 
discretion to refuse a license to any person who has been convicted or found guilty 

of a felony within a period of five (5) years immediately preceding the date of 

application for said license.  [47 P.S. § 4-404].  This section further provides that 

licenses shall be granted by the Board only to reputable individuals.  Please note 

that the Board’s consideration of criminal records extends not only to licensees, but 

to officers, directors, managers, or stockholders of licensees.  [47 P.S. §§ 4-404, 4-
437; 40 Pa. Code §§ 1.5, 5.23].   

 

Further, the Board’s Regulations explain that, with regard to a person’s reputation, 

“the Board may consider whether that person has been convicted of any crimes 

including misdemeanors and felonies, the person’s history regarding licenses 

issued by the Board, including the citation history of the licenses, and any other 
factor the Board deems appropriate.”  [40 Pa. Code § 1.5].  When the Board 

determines that a person is not eligible or qualified under the law to have an 

ownership interest in a licensed business, the Board may issue an order of 

divestiture to the licensee directing the removal of the person.  [40 Pa. Code § 

17.41]. 
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Please be advised that the approval or disapproval of licensees, or officers, 

directors, managers, or stockholders of licensees, are a determination made by the 

Board and not this office.  As a club licensee, that determination will not be made 
until an application to renew/validate the license is submitted since that is when a 

club licensee is required to inform the Board of a change of the Board-approved 

manager.  [40 Pa. Code § 5.91(c)].  At the time of renewal, the Board may consider 

the criminal records of a club’s manager, officers, directors, etc.  [47 P.S. § 4-

470(a)(i)].  If there are new officers, directors or manager/steward of the club listed 

since the last renewal was filed, the club licensee is required to file a Request for 
Criminal Record Check (PLCB Form E-2314) with the renewal and change of 

officers’ form.  [40 Pa. Code § 5.91].  Unfortunately it is not possible for this 

office to provide you with more definitive guidance as to whether the club member 

who intends to run for bar manager will be approved by the Board.   

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 
DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 
PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  
 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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