
May 16, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

 
Mark Haradzin 
North Irwin Volunteer Fire Company 

vfcclub@comcast.net on behalf of markh21126@comcast.net 

 

RE:  Running a Tab at a Private Club 
 

Dear Mr. Haradzin: 
  

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail April 9, 2014, in which you state 

that you are an officer of a local firemen’s club in Western Pennsylvania that is 

now in the process of reorganizing.  Most recently, an employee was “caught” 

allowing a social club member to “run a tab.”  It has been your understanding that 

tabs are illegal in private clubs and you seek advice regarding the same.  
 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that North 
Irwin Volunteer Fire Company holds Catering Club Liquor License No. CC-3912 
(LID 1796) for premises located at the Corner of Broadway and 2nd Streets, North 
Irwin, Irwin, Pennsylvania. 
 

OPINION: Section 493(2) of the Liquor Code prohibits licensees from selling or 
offering to sell alcoholic beverages for credit, other than the exceptions listed therein.  
[47 P.S. § 4-493(2)].  One (1) of the exceptions permits the extension of credit by a 
club to its members.  Another exception permits retail licensees to sell alcoholic 
beverages to non-trade consumers and accept for payment credit cards issued by 
banking institutions or issued in accordance with the Board's Regulations.  Section 
11.192 of the Board's Regulations [40 Pa. Code § 11.192] permits hotel, restaurant 
and public service licensees to extend credit to customers by the issuance of credit 
cards where the person to whom the card is issued has filed a written application 
retained in the records of the licensee.   
 

Because section 11.192 applies only to hotel, restaurant and public service licensees, 
and because the extension of credit by licensed clubs to members is expressly 
permitted by section 493(2), there is no requirement that a club issue a credit card in 
order to extend credit to a member.  Further, there is no requirement that a club keep a 
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credit card to secure the account or that there be an approved application for credit on 
file unless that is required by the club’s constitution or bylaws. 
 

The Board’s Regulations require clubs to follow their constitution and bylaws.  [40 
Pa. Code § 5.82].  Therefore, if there is a provision in either document that prohibits 
the practice of extending credit or specifies the methodology by which to do so, only 
then is it prohibited or restricted.  
 

If you have any further questions or concerns regarding this matter, the Liquor 

Code or the Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 

 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 
HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 
CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 
ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 
ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE 
LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT 
TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR 
CONTROL BOARD. 
 

Very truly yours, 
 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 
 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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