
May 16, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

 
Katie Lena 

Membership Director 

Ligonier Country Club   

E:  Wine Festival 
 

Dear Ms. Lena: 
 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail, dated April 16, 2014, wherein you 

state that you work at Ligonier County Club and are planning a wine festival for 

September.  You intend to apply for a limited winery exposition permit once a date 

is set.  You inquire if you would be allowed to sell liquor the day of the festival or 

if the license is void for that day. 
 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate 

that Ligonier Country Club Inc. holds Catering Club Liquor License No. CC-3928 

(LID 3547) for premises located at Route 711 Star Route South, Ligonier, 

Pennsylvania. 

 
OPINION:  Section 505.2 of the Liquor Code specifies that only a limited winery 

licensee may apply for a wine exposition permit.  Limited wineries are wineries 

licensed by the Board that may produce alcoholic ciders, wines and wine coolers, 

subject to certain exceptions.  [47 P.S. § 5-505.2].  Accordingly, your catering club 

license would not qualify for a wine exposition permit.  

 
Please note that wine festivals are permissible in Pennsylvania, so long as they are 

conducted in accordance with the guidelines set forth in § 13.211 of the Board’s 

Regulations [40 Pa. Code § 13.211].  As explained in Board Advisory Notice No. 

10 (6th Revision), one (1) of the requirements is that there is no purchase 

requirement associated with the event.  If there is any fee associated with the event, 

the payment of such fee may be construed as a sale of the wine being offered.  [47 
P.S. § 1-102].  Because the sale of alcohol without a license is illegal in 

Pennsylvania, participating wineries could not sell wine at the festival unless they 

obtain a wine exposition permit from the Board.  [47 P.S. § 5-505.2(a)(4)].   
 
Limited wineries participating in your festival would be able to apply for wine 

exposition permits.  These permits allow the limited wineries to participate in wine 
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and food expositions off their licensed premises, to sell wine by the bottle, and to 

sell or give away samples up to one (1) ounce.  [47 P.S. § 5-505.2].  Each permit 

can be used for only up to thirty (30) consecutive days and the total number of 
days for all of the special permits cannot exceed one hundred (100) days per 

calendar year.   

 

Wine and food expositions are defined as “affairs held indoors or outdoors with the 

primary intent of educating those in attendance of the availability, nature, and 

quality of Pennsylvania-produced wines in conjunction with suitable food displays, 
demonstrations and sales,” and may include other activities such as arts and crafts, 

musical activities, cultural and agricultural exhibits, and farmers markets.  [47 P.S. 

§ 5-505.2 (a)(4)].  In order to sell wine, the limited wineries must be located on an 

unlicensed portion of your premises or you must de-license the portion of the 

premises that will be used.  Be advised that if you de-license a portion of the 

premises, there is a long and complicated procedure to re-license the premises.  For 
additional information on this process, you should contact the Bureau of Licensing 

at 717-783-8250. 

 

Please note that the liquor license of the country club does not become “void” for 

the day, but would remain in effect.  Sales from your licensed premises would be 

permissible as in the usual course of business.  Be advised that the liquor license 
authorizes the licensee to sell alcoholic beverages only on the licensed areas of its 
premises.  [47 P.S. § 4-406(a.1); 40 Pa. Code § 7.21(a)].   

 

If you intend to sell tickets to the proposed wine festival, it would be permissible 

only if the tickets and advertising made clear that the charge was for admission to 

the event and non-alcoholic drink, food and entertainment.  In addition, were 

anyone to request free admission purely for the purpose of tasting the wines, the 
individual must be admitted, free of charge.   

 

It should be noted that licensees are strictly liable for violations of the Liquor Code 

and its attendant laws and regulations that occur on the licensed 

premises.  Pennsylvania Liquor Control Board v. TLK, Inc., 544 A.2d 931 (Pa. 
1988).  Licensees are specifically prohibited by Liquor Code section 493(1) [47 

P.S. § 4-493(1)] from selling, furnishing and/or giving alcohol, and from 

permitting the sale, furnishing or giving of alcohol, to minors or visibly intoxicated 

persons.  Therefore, the Country Club would be liable and may be subject to fines 

and/or license suspension or revocation when alcohol is sold, furnished or given to 
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minors or visibly intoxicated persons in the Country Club areas, regardless of 

whether the alcohol is supplied by the Country Club or a third party, and regardless 

of whether or not the Country Club had knowledge of the incident. 
 

Should you have any additional questions, do not hesitate to contact this office. 

  

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 
ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 
Very truly yours,  

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 
  

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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