
 

 

 
 
May 19, 2014     Telephone:  (717) 783-9454 
 FAX:  (717) 787-8820 
 
Jay Thomas 

RE: Loss of Authorization from National Organization 
 
Dear Mr. Thomas: 
 
ISSUE:  This is in response to your e-mail dated April 21, 2014, wherein you inquire 
about whether the Mid-Valley Veterans Home Association, a subordinate unit of the 
Disabled American Veterans national organization, can sell and transfer its catering club 
liquor license and donate its unopened alcohol inventory to another organization, given 
that the home association no longer has authorization from the national organization to 
operate a licensed establishment.  You request legal advice on the best way to resolve 
such issues which have arisen as a result. 
 
Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Mid-Valley 
Veterans Home Association holds Catering Club Liquor License No. CC-4963 (LID 
3785) for the premises located at 516 Storrs Street, Dickson City, Pennsylvania. 
 
OPINION: Section 5.81 of the Board’s Regulations [40 Pa. Code § 5.81] requires club 
licensees to adhere to the provisions of their constitutions and bylaws.  Therefore, if the 
club is not authorized to sell alcohol by its national organization, and the club’s 
constitution or bylaws prohibit alcohol sales by the club if such sales are not authorized 
by the club’s national organization, then the club cannot sell alcohol. 
 
However, please be advised that the interpretation of a catering club’s constitution and 
bylaws is up to the discretion of the club, and neither the Board nor this office will 
become involved in reviewing a club’s interpretation of its own constitution or bylaws 
outside the scope of an appeal in an enforcement action.  With regard to the best course 
of action, you may want to consider seeking the assistance of experienced private 
counsel in dealing with the organizational matters described. 
 
Please be advised that a liquor license is a privilege between the Board and the licensee.  
[47 P.S. § 4-468(d)].  A license can only be transferred to another party if the licensee 
submits a transfer application which will involve an investigation by the Bureau of 
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Licensing (“Licensing”) and ultimately an approval by the Board.  If the club decides to 
sell the license to another eligible club, be advised that section 7.2 of the Board’s 
Regulations provides, relative to person-to-person transfers: 
  

When an application is filed for transfer of a license from one person to 
another, a bill of sale of the business or fixtures shall be executed by the 
licensee and shall be exhibited to the Board or its representative. The 
purchase price of the business, either in the form of cash or legal obligation 
as security for the purchase price, shall be placed in escrow with an 
attorney or financial institution, to be paid to the original licensee upon the 
approval of the transfer by the Board. The actual transfer of ownership of 
the business may not pass until approval of the transfer of license has been 
given. The transferee shall exhibit a deed or lease for the premises, or bill 
of sale, or both, as the case may be. The license may not change hands until 
the license transfer has been approved by the Board and the original 
licensee may continue the operation of the business and may sell liquor or 
malt or brewed beverages until formal approval of the transfer is given. If 
the original licensee does not continue operation of the business under the 
license, no liquor or malt or brewed beverages may be sold and the license 
shall be surrendered to the Board until the transfer is approved. 

  
[40 Pa. Code § 7.2]. 
 
Section 7.4 of the Board’s Regulations provides, relative to person-to-person, place-to-
place transfers (i.e., new owner and a new location): 
  

When a transfer involves a change of both location and ownership, the new 
establishment, if retail liquor or retail dispenser, shall be ready for 
operation before the license transfer will be approved. The new applicant 
shall satisfy the Board that he is the owner or lessee of the premises, the 
fixtures and equipment therein. Liquor or malt or brewed beverages may 
not be sold by the applicant until the transfer of the license has been 
approved. The transferor, provided his fixtures and equipment are not 
involved in the transfer, may continue to operate at his original place of 
business until notified that the transfer of the license to the applicant has 
been approved, at which time the license and Wholesale Purchase Permit 
Card, if any, shall be surrendered by the transferor to the Board. 

  
[40 Pa. Code § 7.4]. 
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Applications for transfer of the catering club liquor license may be obtained on the 
Board’s website at www.lcb.state.pa.us, by clicking on the section entitled “For 
Licensees,” and then on “Forms and Applications.”  
 
Please note that should you cease operating for a period of fifteen (15) consecutive days, 
the license must be returned to the Board to be placed into safekeeping, after which you 
can no longer operate or sell alcohol.  [47 P.S. § 4-491(1); 40 Pa. Code § 7.31(a)].  
Likewise, if your establishment no longer meets the definition of a “club” as that term is 
defined in section 102 of the Liquor Code, [47 P.S. § 1-102], you would no longer have 
authority to operate the club license, and it must be placed into safekeeping. 
 
Once, that license is in safekeeping, please be advised that a club license may be kept in 
safekeeping for one (1) year or upon proper application to the Board, for an additional 
year.  [47 P.S. § 4-474].  Your license may be removed from safekeeping either when 
you resume lawful operation of the licensed business or upon approval of a transfer.   [40 
Pa. Code § 7.31].  If the license has not been removed from safekeeping or no transfer 
application has been filed within that two (2) year period, the license will be revoked. 
[47 P.S. § 4-474].  
 
If the licensee does not wish to operate pending the transfer or to sell its inventory to the 
transferee, its options would be to sell the liquor outside of the Commonwealth (if legal) 
or to return unopened beverages to the suppliers of the products, if that is acceptable to 
the suppliers.  If the alcohol was unopened and purchased from a Pennsylvania wine and 
spirits store, it can be sold back to the Board, at the Board’s discretion, pursuant to 
section 9.111(a) of the Board’s Regulations, subject to a restocking fee of twelve and 
one-half percent (12.5%), pursuant to section 9.113(a) of the Board’s Regulations.  [40 
Pa. Code §§ 9.111(a), 9.113(a)].  Malt or brewed beverages may be sold only to the 
transferee of the license or to the distributor, importing distributor, or brewery from 
which they were originally purchased.  [40 Pa. Code § 9.111(b)(2)]. 
 
With regard to your question about donating your inventory of unused alcohol to another 
organization, be advised that section 13.51 of the Board’s Regulations prohibits 
licensees of one (1) class from contributing to or accepting from another licensee or 
group of licensees of a different class, their servants, agents or employees, anything of 
value by means of advertisements, contributions, purchase, sale of tickets, or donations 
or by any device, for any purpose.  [40 Pa. Code § 13.51].  Accordingly, nothing would 
prevent your club from donating alcohol to another club or an unlicensed charitable 
entity.  However, it would not be permissible for your club to donate alcohol to another 
licensee, such as a manufacturer, or an importing distributor or distributor, or limited 
winery. 
 

http://www.lcb.state.pa.us/
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If you have any further questions or concerns regarding this matter, please feel free to 
again contact this office. 
 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 
HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 
CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 
PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 
UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 
ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 
LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD 
  
Very truly yours, 
  
  
 
FAITH S. DIEHL 
CHIEF COUNSEL 
  
cc:     Pennsylvania State Police,  
  Bureau of Liquor Control Enforcement  
          Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
          Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
  
LCB Advisory Opinion No. 14-228 


