
 
 
 
 
May 21, 2014 

 
Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 
 
Bill Knoch 
Keystone Business Ventures, Inc. 
 
   

RE:  Distributor Questions  

 
Dear Mr. Knoch: 
 
ISSUE:  This office is in receipt of three (3) separate e-mails from you dated April 30, 
2014 wherein you ask for a series of binding advisory opinions on behalf of a beer 
distributor that is represented by your firm.   
 
Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that 
Derry Beverage LLC holds Distributor License No. D-3742 (LID 61035) for premises 
located at 1660 Continental Blvd., Washingtonville, Pennsylvania. 
 
OPINION: You ask a series of questions regarding the operation of a distributor 
licensee.  Each of those issues shall be addressed in the order presented. 
 
First, you state that the concept involves leveraging the internet and social media to 
allow for sales.  You do not specifically indicate how these sales would be conducted, 
but you note that the transaction will be completed on the premises and the purchased 
items will be delivered to customers’ homes.  You state that it is envisioned that a 
delivery fee will be charged at the time of the sale on premises.  No cash, credit or 
debit card sales will be conducted at the residence of the customer.  You ask whether 
this level of service is legal and also what specific requirements exist regarding 
documentation for auditing purposes. 
 
Under the Liquor Code, licensed distributors and importing distributors are authorized 
to sell and deliver malt or brewed beverages in quantities of not less than a case or 
original containers containing one hundred twenty-eight (128) ounces or more which 
may be sold separately as prepared for the market by the manufacturer at the place of 
manufacture.  [47 P.S. § 4-431(b)].  However, both the Liquor Code and the Board’s 
Regulations prohibit licensed distributors and importing distributors from conducting 
sales of malt or brewed beverages anywhere other than on their licensed 
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premises.  [47 P.S. § 4-441(c); 40 Pa. Code § 9.95(a)].  A “sale” is defined as “any 
transfer of liquor, alcohol or malt or brewed beverages for a consideration.”  [47 P.S. 
§ 1-102].    
  
Thus, to answer your question, it is permissible for licensed distributors or importing 
distributors to accept orders for malt or brewed beverages in the quantities referenced 
above via the Internet from individuals who are twenty-one (21) years of age or older 
and then deliver such malt or brewed beverages to the individuals at their residences, 
as long as the sales transactions occur and are completed at the licensed premises prior 
to delivery.  Nevertheless, please keep in mind that there may be territorial rights 
issues that your distributorship should consider as well prior to engaging in these 
activities. 
 
Regarding records that must be maintained, please note that sections 9.101 through 
9.107 of the Board’s Regulations and Board Advisory Notice No. 2 address 
recordkeeping requirements for distributors and importing distributors.  [40 Pa. Code 
§§ 9.101-9.107; Board Advisory Notice No. 2].  Section 9.101 states:  
  

A distributor and importing distributor shall maintain and keep on the licensed 
premises, in hard copy or electronic media, complete and truthful records in 
columnar form or other compatible configuration consistent with generally 
accepted accounting procedures, covering in detail transactions in malt or 
brewed beverages and other items, particularly items described in § §  9.102—
9.107 for a period of at least 2 years under section 493(12) of the Liquor Code 
(47 P. S. §  4-493(12)). The records shall be open to inspection by authorized 
representatives of the Board and the State Police, Bureau of Liquor Control 
Enforcement, under sections 211 and 493(21) of the Liquor Code (47 P. S. 
§ §  2-211 and 4-493(21)). A record system utilized by the licensee shall have 
the capability to provide for the reconciling of required data. Entries shall be 
verifiable by supporting documentation—original documents. Records shall be 
clearly identifiable to the licensed operation.  

  
[40 Pa. Code § 9.101]. 
  
Please note further that Act 113 of 2011 made changes to numerous sections of the 
Liquor Code, including the provision dealing with licensee record keeping.  Under 
Act 113, a licensee is only required to maintain, on its licensed premises, business 
records for the most recent six (6) months, may only remove those records from the 
licensed premises for “a lawful business purpose,” and must return those records after 
such business has been concluded.  A licensee may maintain records off the licensed 
premises that are between six (6) months and two (2) years old, provided that such 
records are returned to the licensed premises within twenty-four (24) hours of a 
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request by the Board or the Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control 
Enforcement. [47 P.S. § 4-493(12)]. 
  
It is permissible for a distributor (“D”) licensee to store its records electronically, as 
long as the records are kept and maintained on the licensed premises.  There is 
nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations that prohibits a licensee from 
maintaining its records in an electronic format on the licensed premises, as long as 
such format fully complies with the requirements of section 493(12) of the Liquor 
Code.  [40 Pa. Code § 9.101].  It is not permissible, however, to destroy the original 
documentation, or the hard paper copy of supporting documentation of your records, 
even after the information in those documents are converted to the “flash drive,” 
because section 9.101 of the Board’s regulations require entries to be verifiable by 
original documents.  [40 Pa. Code § 9.101 (emphasis added)]. 
 
Second, you ask about eighteen (18)-year-old employees working in distributor 
premises.  You ask whether eighteen (18)-year-olds are permitted to stock shelves and 
coolers.  Additionally, you ask whether an eighteen (18)-year-old employee is allowed 
to operate the cash register and transact the sale of alcoholic beverages with or 
without the supervision of an adult.  Further, you ask if an eighteen (18)-year-old 
employee is permitted to make home deliveries of alcoholic beverages.  You note that 
with regard to delivery, no cash, credit or debit sales will be collected at the residence 
and that the sales will be made on premises. 
 
Section 493(27) of the Liquor Code [47 P.S. § 4-493(27)] makes it unlawful for any 
distributor to employ minors under eighteen (18) years of age.   Please be advised that 
there is no exception for employment of minor family members.  Persons eighteen 
(18) years of age and over may be employed to both sell and deliver malt and brewed 
beverages.   However, the Board’s Regulations do create an exception that allows for 
the employment of a seventeen (17)-year-old minor who has graduated from high 
school or who, in the opinion of the chief administrator of the school district, has not 
graduated but has attained his academic potential. Under these limited circumstances, 
a minor will be deemed to be a “minor of eighteen (18) years of age” for purposes of 
the Liquor Code.  [40 Pa. Code § 5.14].  Please note, if such a minor is employed, 
Board Regulations require that the distributorship have in its possession on the 
licensed premises, to be produced on demand, a certified copy of the diploma or 
certificate of graduation of the seventeen (17)-year-old minor, or a letter from the 
chief administrator of the school district, on official school district stationery, stating 
that the seventeen (17)-year-old minor has reached his academic potential. [40 
Pa.Code § 5.14].  An employee deemed to be a “minor of eighteen (18) years of age” 
may be employed to sell and deliver malt and brewed beverages. Additionally, since 
employment of minors is primarily regulated by the state’s Department of Labor and 
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Industry, you may wish to contact that agency as well at phone number (717) 787-
5279. 
 
Third, you inquire about the sales of Pennsylvania micro-brewed beer.  You ask that 
since the brewery is not out of state, you ask if a D licensee can purchase directly 
from the manufacturer, or whether the D must obtain the beer from an importing 
distributor (“ID”). 
 
A brewery (“G”) license enables the holder to “produce and manufacture malt or 
brewed beverages, and to transport, sell and deliver malt or brewed beverages from 
the place of manufacture only in original containers, in quantities of not less than a 
case or original containers containing one hundred twenty-eight ounces or more which 
may be sold separately anywhere within the Commonwealth.”  [47 P.S. § 4-
431(a)].  In-state licensed manufacturers of malt or brewed beverages may choose to 
function as their own primary distributor or name a distributor or importing distributor 
as the primary or original supplier of their product.  [47 P.S. § 4-431(b)].  Therefore, 
you would not be required to purchase product through an ID and would be permitted 
to purchase beer directly from an in-state manufacturer so long as doing so does not 
violate an existing territorial agreement.  
 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 
HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 
CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  
THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 
ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 
POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 
BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 
BOARD. 
  
Very truly yours, 
 
 
FAITH S. DIEHL 
CHIEF COUNSEL 
  
cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 
       Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
       Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
       Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
   
LCB Advisory Opinion No. 14-231 


