
 

 

 
 

May 21, 2014 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

Matthew Goldstein, Esquire 

Goldstein & McHugh, P.C. 

Constitution Place 
325 Chestnut Street, Suite 713A 

Philadelphia, PA 19106 

 Re: Common Control of Brewery Products 

 

Dear Mr. Goldstein: 

 
ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated April 28, 2014, wherein you 

request an Advisory Opinion on behalf of an unnamed licensee.  Specifically you 

state that you represent the holder of a brewery pub (“GP”) license issued in 

connection with its adjacent brewery (“G”) premises.  You note that it is clear that 

your client may sell beer at the brewery pub that it manufactured at its adjacent 

brewery.  However, you cite to section 3.92(d) of the Pennsylvania Liquor Control 
Board’s (“Board”) Regulations [40 Pa. Code 3.92(d)], which states: “Sales of 

alcoholic beverages at the brewery pub premises shall be limited to sales of malt or 

brewed beverages produced at and owned by the brewery adjacent to it or a 

brewery which is under common control with the brewery pub.” 

 

You go on to state that the use of the word “or” implies that a licensed brewery pub 
may also sell beer manufactured by a brewery that is not adjacent to the brewpub, 

provided that the brewery is under “common control” with the brewery pub. 

 

In your e-mail you present a fact pattern with associated questions, which will be 

addressed in the order presented.  

 
OPINION:  In your fact pattern, your client owns a brewery and a brewery pub 

(“Premises A”) and a second location that is not adjacent to Premises A with a 

brewery only (“Premises B”).  Ownership of the two (2) breweries is identical.  

You ask whether the brewery pub at Premises A would be permitted to sell beer 

manufactured by both breweries at Premises A and Premises B. 
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Yes.  Section 3.92 was revised in 2011 to specifically allow for the scenario you 

described above.  The Board recognized that the growth of “craft” brewing of beer 

in Pennsylvania had reached a point where certain breweries could no longer 
supply the demand for their beer at their brewery pubs from the capacity of the 

adjacent brewery.  While the logical solution was for the brewery to open another 

brewery to supply beer to the brewery pub, the Board’s Regulations at the time 

precluded the sale of beer produced at a second brewery by the original brewery 

pub because the second brewery would not be deemed adjacent to the original 

brewery pub.  The regulatory change resolved the issue by permitting the brewery 
pub to sell beer owned by the brewery, no matter where the beer is produced. 

 

In your e-mail you further ask if there is a difference between “common control” 

and “common ownership.”  Specifically, you ask if it would be permissible for the 

brewery at Premises B to have its beer sold at the Premises A brewery pub if the 

brewery and the brewery pub were different legal entities but each shared fifty-one 
percent (51%) common ownership. 

 

No.  Common control is interpreted by this office as having the same meaning as 

common ownership.  In order for the brewery pub located on Premises A to sell 

beer produced by a brewery located on Premises B, both the brewery pub and the 

brewery must have the same owners.  As stated above, the intention of the Board in 
revising section 3.92 was to allow for the expansion of brewery operations to meet 

growing demand by removing the requirement that the brewery pub be physically 

adjacent to the source of manufacture.  The intention was not to expand the source 

of outlets from which a brewery pub licensee could obtain beer.  Section 446(a)(1) 

of the Liquor Code empowers breweries to sell “malt or brewed beverages 

produced and owned by the brewery under such conditions and regulations as the 
board may enforce….”  [47 P.S. § 4-446(a)(1)].  The Board has established, as a 

condition, that a brewery license must obtain a brewery pub license in order to sell 

beer for consumption on the licensed premises  Brewery pubs, therefore, are 

inexorably tied to the limitations placed on the brewery regarding the sale of beer.  

Because section 446(a)(1) only allows for the sale of beer produced and owned by 

the brewery, a brewery pub may only sell beer produced by breweries with the 
same owners.  

 

 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 
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OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 
REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  

 
 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, 

         Bureau of Liquor Control Enforcement 
Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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