
 

 

 
 

May 29, 2014 Telephone: (717) 783-9454 

 FAX: (717) 787-8820 

 

 

Kevin Vance  
VIA E-MAI:  kgv5014@gmail.com 

 

 RE:   Confiscating Fake Identification Cards    

 

Dear Mr. Vance: 

 
ISSUE:   This office received your e-mail dated May 9, 2014, wherein you ask 

whether a licensed establishment has the right to hold a suspected fake 

identification (“ID”) card without verifying the information with the police.  You 

also inquire whether you are required to accept other documentation, such as a 

birth certificate or social security card, as verification of the information on the 

suspected fake ID card.  Finally, you ask if you may retain the ID card until you 
receive police verification or indefinitely if no police verification is required.   

 

OPINION:    Please be advised that neither the Liquor Code nor the Pennsylvania 

Liquor Control Board’s (“Board”) Regulations address confiscation of a suspected 

fake ID.  However, licensees are advised to utilize the F.E.A.R. method of carding, 

which requires the licensee to have the identification in their actual possession 
while checking it.  F.E.A.R. is an acronym for feel, examine, ask, return or refuse.  

If the ID is suspect, the licensee should advise the presenter that the licensee 

intends to contact the police to have it checked.  Often times, the presenter will 

abandon the ID.  At no time, however, should the licensee willingly keep the ID 

because the ID is not the property of the licensee.  Suspected fake IDs which are 

abandoned using the F.E.A.R. method should be immediately turned over to local 
or state police. 

 

Further, be advised that since the suspected fake ID is not the property of the 

licensee, confiscation of a suspected fake ID by the licensee could involve civil or 

criminal liability.  Therefore, you are advised to consult with a private attorney. 

 
Regarding the acceptance of other documentation, such as a birth certificate or 

social security card, initially, be advised that nothing in the Liquor Code or the 

mailto:kgv5014@gmail.com


Kevin Vance 

May 29, 2014 

Page 2 

 

Board’s Regulations requires patrons to possess valid ID while on licensed 

premises.  However, section 493 of the Liquor Code states that licensees are 

strictly liable for service to visibly intoxicated persons and minors, including 
minors who may be on licensed premises with a parent, legal guardian, or under 

proper supervision.  [47 P.S. § 4-493(1)].  Verifying the age of a patron by 

checking ID each and every time a patron is in the licensed establishment helps to 

ensure that a licensee will not be in violation of the law.  Although “carding” is not 

required, there is nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations which 

prohibits a licensee from instituting certain house rules of carding persons as long 
as those rules are not based upon illegally discriminatory reasons, such as race, 

gender, or religion. 

  
Section 495(a) of the Liquor Code makes it clear that a valid photo driver’s license 

or ID card issued by the Pennsylvania Department of Transportation or by any 

other state, a valid United States Armed Forces ID card, or a valid passport or 
travel visa issued by the United States or a foreign country that contains the 

holder’s photograph, are all acceptable as ID cards for purposes of defending a 

citation involving service to minors.  [47 P.S. § 4-495(a)].  Subsections 495(e) and 

(f) of the Liquor Code also provide that no penalty shall be imposed on a licensee 

or its employees for serving alcohol to a minor if the licensee or employee can 

establish to the satisfaction of an Administrative Law Judge that the minor was 
required to produce an ID card, as described above; the minor completed and 

signed a declaration of age card or a photograph, photocopy, or other visual or 

video presentation was made of the form of ID; and these documents were relied 

upon in good faith.  This defense applies to all civil and criminal prosecutions.  [47 

P.S. § 4-495(e)-(f)].   

  
Further, section 495(g) of the Liquor Code provides that no penalty shall be 

imposed on a licensee for a citation for sales to minors if a licensee or licensee’s 

employees can establish to the satisfaction of an Administrative Law Judge that the 

minor was required to produce one (1) of the authorized ID cards, and the ID was 

scanned by a transaction scan device and was found to be valid, and the result was 

relied upon in good faith.  A “transaction scan device” is defined as a device 
capable of deciphering, in an electronically readable format, the information 

encoded on the magnetic strip or bar code of an ID card.  [47 P.S. § 4-495(g)]. 

 

Notwithstanding the actual validity of any form of acceptable ID, a licensee may 

still refuse service to anyone suspected to possess a false or invalid ID.  There is 

nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations which prohibits a licensee 
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from instituting certain house rules regarding ID checks as long as those rules are 

not based upon illegally discriminatory reasons, such as race or religion.  

Therefore, there is nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations that 
would require you to accept other documentation, such as a birth certificate or 

social security card, as verification of the information on the ID card. 

 

Should you have any additional questions, do not hesitate to contact this office. 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 
DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 
PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

 

    

 
FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police,  

Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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